De første kristne levede i underjordiske byer

Prøv at forestille dig at skulle leve hele dit liv under jorden, uden nogen sinde at få solen at se. Sådan levede nogle af de første kristne i Tyrkiet…I Kappadokien i Tyrkiet, er udtrykket „down under“ ikke kun et andet ord for Australien, men også for de to underjordiske byer Derinkuyu og Kaymakli.

De kristne, der måtte gemme sig i huler, boede i Kappedokien

Disse byer er underjordiske i både fysisk og overført betydning, for de blev brugt af tidlige kristne som skjulesteder under romernes kristenforfølgelser.
Videnskabelige beviser peger på, at disse fantastiske byer opstod allerede før den tid.
De blev brugt som tilholdssteder mod hærangreb, hvor store, runde sten blev rullet foran indgangene.
Begge byer har formentlig haft mellem otte og ti etager, selvom Derinkuyu kan have haft helt op til 13 etager gravet dybt ned i jordens undergrund.

Butikker i dybet

I byerne var der butikker og mange snedigt udtænkte detaljer, herunder et ventilationssystem, som sørgede for frisk luft i alle kroge af de mange underjordiske etager. Der var også et væld af rum, fra soveværelser, køkkener og lagerrum til stalde for de medbragte dyr. Siden der er tale om komplette samfund i disse underjordiske byer, har man også fundet grave. Vand var ikke noget problem, da skakter blev anvendt som brønde til at hente vand fra steder endnu dybere under jordoverfladen.

Byer forbundet med tunneller

Det var meget komplekse byer, forbundet med en hel labyrint af tunneller. Og Derinkuyu og Kaymakli er ikke de eneste underjordiske byer i regionen. Andre byer var Ozkonak, Acigol, Mazikoy og Tatlarin. Det hævdes, at et netværk af tunneller forbandt mindst 14 underjordiske byer, hvor der kunne bo mindst 1,2 millioner mennesker.
Arkæolog Jonathan Gray har undersøgt flere etager i en af disse byer. Han siger:
– Som menneske fyldes man med forundring over, hvordan et helt samfund kunne overleve, skjult fra solen og den friske luft, på trods af ventilationssystemet. De levede der ikke kun i uger eller måneder, men hele deres liv. Det er sandt! Store dele af byernes befolkning kom aldrig op til jordens overflade på noget tidspunkt i deres liv!
Så hvis ferien i år går til Tyrkiet eller middelhavsområdet, så er de underjordiske byer vel nok et besøg værd.