Eventyrlig skattejagt i tempelriddernes fodspor

Anmeldelse af „Tempelriddernes Skat“Middelalderen: Den kristne ridderorden Tempelridderne flygter fra Frankrig med en mægtig, hemmelig skat. Tæt forfulgt af den franske konge og hans soldater, der vil have fingre i skatten.Nutiden: På Bornholm gør 13-årige Nis sit livs opdagelse… at Tempelridderne i virkeligheden flygtede til Bornholm, hvor de grundlagde rundkirkerne og begravede deres sagnomspundne skat i en af dem.
Sådan begynder den nye, danske familiefilm „Tempel- riddernes Skat“. Med de fire børn Katrine, Nis, Mathias og Fie som detektiver på jagt efter ridderordenens skatte, beretter filmen om, hvordan den en gang så magtfulde orden fandt en stor skat i Det Hellige Land, tog den med til Frankrig, faldt i unåde hos den franske konge og derefter flygtede til den lille, danske klippeø Bornholm.

Et overraskende møde

Filmen begynder nogle dage før Sankt Hans, hvor den 13-årige Katrine ankommer til Bornholm sammen med sin far i deres sejlbåd. Her mødes hun med sine gamle venner, præsten Johannes og sine jævnaldrende kammerater, bogormen Nis og den sportsinteresserede Mathias. Allerede kort efter ankomsten bliver Katrine klar over, at ikke alt er som det plejer. De voksne har hemmeligheder for hende og opfører sig underligt, og Nis gør samtidig en stor opdagelse: At middelalderens tempelriddere kom til Bornholm med deres hemmelige skat, og at øens berømte og karakteristiske rundkirker blev bygget af dem – og at rundkirkerne samtidig er nøglen til løsningen på gåden om, hvor skatten er gemt.

Lillesøster på slæb

Selvom solen skinner og Bornholm viser sig fra sin smukkeste side, er livet pludselig ikke let for de tre venner. Præsten Johannes dør under mystiske omstændigheder, mænd i sorte kutter holder sære ritualer om natten, og så får de Nis’ stædige lillesøster, 8-årige Fie på slæb.
Før de får set sig om, er de hvirvlet ind i en farlig jagt på en skat som overgår alt, hvad de unge detektiver turde drømme om… Hvem kan de nu stole på, andre end sig selv? Hvorfor havde præsten Johannes en mystisk, sort kutte hængende i sit garderobeskab? Hvem ER de mystiske mænd i de sorte kutter, der forfølger Katrine og hendes venner? Og kan de nå at afsløre tempelriddernes tusind år gamle hemmelighed før det er for sent?

Skattejagt til lands og til vands

Hele filmen, der varer omkring halvanden time, foregår, med undtagelse af starten, på Bornholm. Den viser både de smukke gamle byer, skovene og ikke mindst rundkirkerne og de fantastiske ruiner af Hammershus-fæstningen. Skattejagten foregår både til lands, til fods, på cykel og på motorcykel, og til vands i Katrines sejlbåd.
Vi kommer i filmen godt ind i mange af de myter og sagn, der knytter sig til tempel-riddernes historie og deres påståede forhold til øen. Og som det også er tilfældet med bogen „Da Vinci mysteriet“ og de mange andre bøger om tempelridderne, blandes myter og virkelighed sammen i et spind, hvor det kan være vanskeligt at sige, hvor de videnskabelige beviser slutter og fantasien tager over. I filmen hævdes det endda, at der stadig er hemmelige, uudforskede rum i kældrene under rundkirkerne.
„Tempelriddernes Skat“ er en god film. Det er en god, troværdig og samtidig helt eventyrlig historie, der bliver gjort virkelig af en gruppe dygtige børneskuespillere, bakket op af ældre og erfarne skuespillere som Ulf Pilgaard og Peter Gantzler. Omgivelserne er fantastiske, og filmens temaer om mystik, sammenhold og mod til at turde overskride sine egne grænser og gøre, hvad man aldrig før har gjort, går heldigvis aldrig af mode.