Georgiske posedamer får hjælp fra Danmark

Bliv „fadder“ for en pensionist! Sådan lyder opfordringen fra ‘Mission til Georgien’, der hjælper fattige i et land, hvor staten mangler penge, og pensionister ikke får pension.De er fattige. I Danmark ville de være kvalificerede til at modtage hjælp fra det offentlige. Det er de også i Georgien. Der er bare ikke penge til at yde hjælp for.

I et land, hvor pensionister ikke modtager pension, er den danske hjælp yderst kærkommen

– Tilværelsen er næsten håbløs for ældre mennesker, fortæller Hans Kristian Neerskov.
Han er formand for ‘Mission til Georgien’, som arbejder i den tidligere sovjetrepublik ved Sortehavet. Organisationen forsøger at holde fingeren på pulsen i et land, hvor det mildest talt ser sort ud for de fattige.
– Pensionister får ingen pension udbetalt, for staten har ingen penge. Mange børn går ikke i skole, fordi forældrene ikke har råd til skolebøger, som mafiaen i landet står for salget af. Der er heller ikke råd til fodtøj, dagligt tøj eller en madpakke hver dag. Mange får kun et enkelt sparsomt måltid om dagen, fortæller Neerskov.

Giver russerne skylden

Georgien er et af de fattigste lande i verden. Her var der allerede i det første århundrede store kristne menigheder, og landet var et af de første, der blev kristnet – allerede i år 330. Men i dag dør mennesker, der bor dér, af sult og kulde.
Årsagerne til dårligdommen er forskellige. Den væsentligste er Ruslands indgreb over for landet. Den store nabo mod nord ønskede ikke, at Georgien gjorde sig selvstændigt efter Sovjets sammenbrud, ligesom de er imod, at Hviderusland og Ukraine har løsrevet sig. I Georgien har russerne besat Abkasien, som udgør en femtedel af landet. Endvidere har man chikaneret ved delvis at lukke for olie, gas og el-forsyninger. Derved er al industri gået i stå. Næsten 60% af befolkningen er arbejdsløse. Situationen er for manges vedkommende håbløs.

Næsten umulig indsats

‘Mission til Georgien’, som også har tilnavnet ‘Dansk-Georgisk Venskabsforening’, forsøger at afhjælpe noget af nøden. Selv om det er svært.
– Det er næsten umuligt at sende nødhjælp til landet, da hele det kaukasiske bjergområde nord for Georgiens grænse er én stor krigszone, forklarer Hans Kristian Neerskov.
– Skal nødhjælpen bringes ind i landet, må det ske gennem Tyrkiet, men kørsel på landevejen i Georgien er også problematisk, fordi mafiaen også her dominerer billedet.

Faddere til pensionister

De vanskelige tilgangsforhold har fået organisationen til at satse på at sende økonomisk støtte til de fattige.
Foruden at man kan tegne et traditionelt fadderskab til et fattigt barn, giver ‘Mission til Georgien’ også mulighed for at støtte en pensionist med et lille månedligt beløb.
Hans Kristian Neerskov mener, at det er en del af en vigtig lektie for os som kristne:
– Hvis vi ville prøve at forstå den enlige mor, som må vende hver en krone for at få økonomien til at hænge sammen, ville vi måske have et hjerte, der ville forbarme sig og vise Kristi kærlighed, slutter han.