Kristne forfølges i flere muslimske lande

Nord-Korea er stadig det land i verden, hvor kristne forfølges mest. Det fremgår af Åbne Døres forfølgelses-indeks, der også viser, at fire muslimske lande ligger i top-5Hvad har Nord-Korea, Saudi-Arabien og Iran til fælles?
Svar: I disse lande er det meget svært at være kristen. Det viser Åbne Døres forfølgelses-indeks, der netop er blevet opdateret.

Iran – Drabet på den iranske præst, Ghorban Tourani, er et af flere eksempler på øget forfølgelse af kristne i Iran i 2005

For fjerde år i træk topper Nord-Korea listen over lande, hvor forfølgelsen af kristne er værst. Det er status på den liste over kristenforfølgelse, Åbne Døre netop har udgivet.
I det stalinistiske land er brud på menneskerettig-hederne hverdagskost, og det inklusive krænkelser af reli-gionsfriheden. Det anslås, at titusindvis af kristne befinder sig i fangelejre i landet, hvor de bliver misbrugt på det groveste. Åbne Døre mener således, at hundredvis af kristne blev dræbt af regimet i 2005.
Lader man øjnene glide ned over de første lande på listen, vil de fleste nok ikke blive overrasket. Der er tale om lande, der i Vestens øjne har større eller mindre problemer med menneskerettighederne. Men også lande, som man måske ikke primært forbinder med forfølgelse af kristne.
– Det er bemærkelsesværdigt, at et land som Saudi-Arabien, der er rimelig anerkendt verden over, ligger på andenpladsen, siger Jørn Blohm Knudsen, generalsekretær for Åbne Døre.
Problemet i Saudi-Arabien er ifølge Åbne Døres undersøgelser, at ikke eksisterer nogen religionsfrihed. Landets indbyggere har kun mulighed for at være muslimer. Selv om regeringen anerkender ikke-muslimers ret til at tilbede deres gud privat, er dette i praksis ikke tilladt. I løbet af 2005 blev 70 udenlandske kristne arresteret, fordi de holdt kristne møder i deres hjem. Hvilket er det største anslag mod kristne i Saudi-Arabien i ti år.

Værre i Iran og Somalia

De største bemærkelsesværdige forandringer på dette års liste er, at Iran og Somalia har bevæget sig opad på listen. De er nu henholdsvis nummer tre og fire.
Forringelsen i Iran skyldes ifølge Åbne Døre primært valgt af den konservative præsident Mahmoud Ahmadine-jad. Siden han blev valg i 2005 er mange kristne – primært af muslimsk oprindelse – blevet udsat for chikane, arrestationer og vold.
Jørn Blohm Knudsen fremhæver også ændringer længere nede på listen, der i alt rummer 50 lande.
– Har man fulgt med i forhold til tidligere år kan man også se at Tyrkiet er rykket op på listen, siger Jørn Blohm Knudsen, der mener, det er interessant i forhold til vores debat om EU’s udvidelse.
– Hvorfor nævner Åbne Døre ikke noget om de muslimer, der lider under chikane og forfølgelse?
– Det kunne man godt gøre, men det er ikke vores opgave, siger Jørn Blohm Knudsen.
– Den sidste tid har vist, at nogen synes, at nydanskere med muslimsk baggrund bliver behandlet dårligt i Danmark. De har deres advokater, der taler for dem. Vores opgave er at tale for de kristne, der møder forfølgelse, forklarer han.

Bedre i Laos og Vietnam

Forfølgelses-indekset indeholder, dog ikke kun negative historier.
Forholdene for de kristne i den sydlige del af Vietnam og Laos er blevet bedre i løbet af 2005. Forbedringen skyldes primært, at de kirkeledere og enkeltpersoner, der har haft problemer med de lokale myndigheder, har fremlagt deres sager for de nationale instanser. Dog er der rapporter om, at de kristne i den nordlige del af de to lande stadig udsættes for forfølgelse.

Vil hjælpe i smug

– Hvad bruger Åbne Døre listen til, ud over at offentliggøre den?
– Det er primært for at sætte fokus på de lande, hvor det sker, forklarer Jørn Blohm Knudsen.
Organisationen, der blev startet i 1955 af Broder Andreas, er blandt andet kendt for at arrangere indsmugling af bibler i lande, hvor man ikke må trykke bibler.
Af hensyn til sikkerheden for de lokale kristne og organisationens medarbejdere, gøres dette arbejde så hemmeligt som muligt. På spørgsmålet om Åbne Døre gør noget konkret i de lande, hvor forfølgelsen er værst, svarer Jørn Blohm Knudsen derfor kort og kontant:
– Det gør vi, men jeg vil ikke sige hvor og hvad!