Kropssprogets 10 bud

Kender du dem, der råber op med pinlige vitser i det fineste selskab? Eller dem, der afbryder konstant? Eller snakker som et vandfald om ligegyldige ting? Og dem, der giver invaderende knus, slatne håndtryk og har vaklende øjenkontakt?Det er mig. Eller var mig. Indtil en kærlig ven trak mig til side og gav mig en kæmpe skideballe, og det gik op for mig, at jeg skræmte folk væk som akvariefisk i et hajbassin. Mit livs rejse ind i kommunikationens univers begyndte dengang, og jeg er stadig undervejs. Jeg indså, hvordan folk så på mig, og det, de ser er: 7% ord, 38% tonefald og 55% kropssprog. Jeg måtte helt forfra lære at samtale og at bruge mit kropssprog. Jeg tænker, at jeg muligvis ikke er den eneste, der har begået en social forbrydelse i et ellers udmærket selskab, så her vil jeg da gerne dele ud af mine sparsomme erfaringer med ‘kropssprogets 10 bud’:

1. Snak ikke som et vandfald. Hold mund på de rigtige tidspunkter.
2. Fortæl ikke intime detaljer (om dig selv eller andre) til folk, du knap nok kender.
3. Iagttag folk, der er behagelige at tale med, og indarbejd deres gode sider i din personlighed.
4. Sæt dig på en café og studér folk (uden at stirre…). Hvad gør de godt? Hvad bør man ikke gøre?
5. Øv dig på samtaler med en ven. Rigtige venner fortæller sandheden.
6. Kom hurtigt ind til sagens kerne.
7. Indled ikke en vigtig samtale med en person, som ser tv, læser avis, skriver på computer eller på anden måde er optaget. Vent, eller bed vedkommende om hans opmærksomhed først.
8. Kontakt folk på gaden eller på caféen ved f.eks. at spørge dem om, hvor de har købt deres tøj, spørg om vej, etc. Folk bliver ikke irriteret, snarere smigret. Evaluér på deres positive/negative reaktioner.
9. Lyv aldrig. Hvis du ikke ønsker at svare, så sig det.
10. Bare vær dig selv.