Relationer er nøglen til at forstå teenagere

– Vi må hele tiden lære at relatere til de unge på nye måder, siger Suzie og Dan Potter,
grundlæggere af TeenStreet-konceptet, der hvert år samler tusindvis af kristne unge- Du er nødt til at blive en del af teenagernes ”stamme” for at få lov til at tale ind i deres liv. Sådan lyder rådet fra Suzie og Dan Potter, der er internationale ungdoms-konsulenter i Operation Mission.

Suzie og Dan Potter, der er ungdoms-konsulenter for OM, har besøgt skoler og kirker i Danmark

To garvede ungdomsmedarbejdere besøgte i sidste uge Danmark. Suzie og Dan Potter fra organisationen Operation Mission (OM) har arbejdet med unge i 25 år. Desuden har de grundlagt en af OM’s største succeser, ungdomslejren TeenStreet.
Nu er det amerikanske ægtepar i Danmark for at give deres bud på, hvordan man bedst kan hjælpe de unge.
– I dag handler det udelukkende om relationer, siger Dan Potter.
– Hele deres samfund er bygget op om, at de lever i ”stammer”. Hvis du er inden for stammen, har du noget at sige, men er du udenfor, har du meget lidt at sige. Vi er nødt til at leve blandt dem og derefter lade vores indflydelse påvirke dem, forklarer han.

Samler tusinder af unge

For 14 år siden påtog Suzie og Dan Potter sig opgaven at starte OM’s teenage-arbejde TeenStreet. I begyndelsen var der blot 56 teenagere. Men nu er der internationale sommerlejre i 6 forskellige lande. I Tyskland alene samler de hvert år omkring 4.000 teenagere, heriblandt deltagere fra Danmark.
– Formålet er at motivere og udruste teenagere til at få et ægte venskab med Jesus, og at det skal afspejles i deres verden, forklarer Suzie Potter.
Men også her træder princippet om relationerne frem.Kernen i lejren er, at alle er med i en net-gruppe på seks piger eller drenge.
– Her er de med til at hjælpe hinanden med at komme op igen, når man falder – ligesom på en trampolin.
Dan Potter fremhæver, at man på TeenStreet lejren lægger stor vægt på at have tid til at træffe de vigtige beslutninger om troen, som ofte kom­mer til at vare resten af ens liv.
– I ungdomsarbejde gør man ofte den fejl, at man præsenterer noget for de unge, og så kræver, at de skal træffe en beslutning med det samme.
Han forklarer, at man på TeenStreet har indrettet dagens aktiviteter, så der også er tid til at tænke, snakke og bede om de ting, der er vigtige i forholdet til Gud.

Vil forstå danske unge

Ægteparret taler ud fra en stor erfaring, men ser ikke sig selv som udlærte.
– Med teenagere kan du ikke lære det og så tro, at du ved alt, siger Suzie Potter, – vi er hele tiden i en process.
Derfor er de altid på udkig efter nye trends blandt de unge, også i Danmark.
– Vi håber at møde nogle nøglepersoner i denne uge, forklarer Suzie Potter, – enten teenagere eller ungdomsmeddarejdere, som kan hjælpe os med at forstå kulturen her i Danmark bedre – særligt ungdomskulturen.