Fremragende bibelsk roman

Som forlæg for sin nye roman har den populære forfatter Francine Rivers brugt Hoseas’ Bog.Der findes stjernestunder i en boganmelders liv. Der kan være langt imellem dem, men når de så dukker op, glædes man. Sådanne stjernestunder har jeg netop haft med Francine Rivers’ ”murstensroman”, Den kærlighed som sætter fri, der bygger på Hoseas’ Bog. Det er en meget stærk roman om Guds betingelsesløse og befriende kærlighed.Hoseas kender vi som profeten, der af Gud fik befaling om at gifte sig med en ”horekvinde”, en kvinde, som skulle være ham utro. Ligesom Hose-as måtte tilgive sin utro hustru gang på gang, var Gud villig til at tilgive sit folk Israel.
Den kærlighed som sætter fri er en ”moderne” Hoseas-historie, der udspiller sig i Californien i 1850’erne, mens guldfeberen var på det højeste. En tid, hvor mænd solgte deres sjæl for en pose guld og kvinder deres krop for et sted at sove.

Den prostituerede og den troende

Angel – eller Sara, som hun oprindelig hed – bliver som 8-årig solgt til prostitution og må overleve ved at holde sit had i live, hadet til mænd, til bordelmutter, til livet. Men allermest hader hun de mænd, som udnytter hende og efterlader hende tom og død indvendig.
Michael Hoseas er en nybygger, som søger sin himmelske fars vilje i alt. Han adlyder Guds kald til at gifte sig med Angel og elske hende betingelsesløst – mod hendes vilje. Langsomt, dag for dag, trodser han alle Angels bitre forventninger, indtil hendes bitre og tilfrosne hjerte langsomt begynder at tø op. Det er en langvarig proces og undervejs flygter hun tilbage til prostitutionen flere gange.

Den der løser op

Michaels Gud hader hun, for hvor var han, da hun i sin tidlige barndom søgte sin mor. Hvorfor svigtede han moderen og dermed også Angel? Hvordan skal hun kunne tro på ham? Eksisterer han overhovedet? Men Michaels kærlighed til Gud og trofasthed mod hans ord får det alligevel til at løsne sig i hende – gradvist og meget langsomt.
Gennem Guds og Michael Hoseas’ grænseløse og ubetingede kærlighed, bliver Angel igen til Sara, og hun finder ind i et lykkeligt liv med en dejlig nybyggerfamilie langt ude mod vest.
Undervejs er det spændende at følge Michael Hoseas’ og senere også Angels indre monologer med Gud, bønner, samtaler med Gud.

Fængslende og medrivende

Det lykkes Francine Rivers at holde mig fængslet gennem alle 500 sider. Hun skriver fængslende og medrivende, sproget glider let og drager læseren ind i et kærlighedsunivers, der smelter.
Jeg har tidligere læst flere af Francine Rivers’ små bøger om kvindeskikkelser i Bibelen, men ingen af dem når op på højde med denne roman. Jeg vil nu glæde mig til at gå i krig med andre af hendes romaner. For alene ved læsningen af denne forstår jeg, hvorfor Fancine Rivers to gange af tidsskriftet Affaire de Coer er blevet udnævnt til USAs mest populære forfatter af kærlighedsromaner i den årlige læserafstemning. Jeg kan på det varmeste anbefale, at man giver sig selv den oplevelse at være i selskab med Den kærlighed som sætter fri.

Et spændende romanbekendtskab

Francine Rivers har tidligere på Lohses Forlag fået udgivet to store romaner på dansk Hvisken i vinden og Ekko i mørket, bd. 1 og 2 i Løvens mærke, en spændende historisk roman fra Romerrigets storhedstid om en jødisk slavepige, der kæmper for at redde den familie og den mand, hun er kommet til at elske. Men hun er oppe mod stærke kræfter.
Francine Rivers er et spændende romanbekendtskab, og jeg håber, at vi i de kommende år kommer til at se flere spændende romaner fra hende.

Francine Rivers: Den kærlighed som sætter fri •
500 sider • 198 kr. • Scandinavi