Stråleramte børn fra Tjernobyl får mad og vitaminer i Danmark

Skandinavisk Børnemission har stor lokal opbakning til ferieophold på Bornholm for børn fra Tjernobyl-området i Ukraine.I år er det 20 år, siden et radioaktivt udslip fra atomkraftværket i Tjernobyl forurenede store dele af Ukraine og Hviderusland.

Glade Tjernobyl-børn på Bornholm sidste sommer

I dag er børnene de uskyldige ofre, som må lide under et svækket immunforsvar med deraf følgende svagheder og sygdomme. Eksperter indenfor strålehygiejne vurderer imidlertid, at en lille måneds ophold i et strålefrit område med frisk luft og sund kost kan genopbygge immunforsvaret.
Derfor inviterer foreningen Operation Tjernobylbørn Bornholm nu på 10. år mellem 30 og 40 børn på en måneds rekreationsophold på solskins-øen.
– Man kan se på dem, at de får det meget bedre ved at være her, fortæller foreningens formand Flemming Munch. Som butikschef for BR Legetøj i Rønne har han en naturlig interesse for børns ve og vel.

Sund kost og gode oplevelser

I år kommer et hold børn på 37 og 3 voksne fra Ukraine. De bliver indlogeret på Peterskolen i Rønne fra lørdag den 8. juli til og med lørdag den 29. juli.
– Her får børnene sund kost og en vitaminkur, som er specielt sammensat af læger, fortæller Flemming Munch. – Desuden kommer de med på ture og får en masse gode oplevelser. Det betyder naturligvis også noget for deres psykiske velbefindende.

Børn arver dårligt
immunforsvar

Formanden har ofte fået indvendingen: Hvorfor har børn på 10 og 13 år brug for hjælp, når atomkatastrofen skete for 20 år siden?
– Det er, fordi forureningen sidder i jorden og generne. Befolkningen i de forurenede områder er blot fortsat med at dyrke og spise afgrøder, som de plejer. Og da forældrenes gener er påvirkede af radioaktiviteten, går det videre til børnene i form af et dårligt immunforsvar.

Fantastisk opbakning

– Hvorfor gør I alt dette?
– Vi har helt klart en kristen motivation. Jesus sagde: Hvad I gør mod en af mine mindste, gør I mod mig. Og så oplever vi at få indsatsen mangedoblet tilbage, både glæde ved at gøre en forskel og ved den fantastiske opbakning på øen.
En bager giver hver dag i perioden alt overskudsbrød til børnene, supermarkeder leverer uddateret frugt og grønt, en bonde har skænket tre grise, og et kyllingeslagteri en masse kyllinger og fiskeauktionen en masse fisk.
Operation Tjernobylbørn Bornholm er en forening under Skandinavisk Børnemission, der driver et omfattende hjælpearbejde blandt 500.000 børn i Ukraine og på Filippinerne.