Overfladisk bog med herlige billeder

”Tanzanias mange ansigter” havde været tjent med større fokus på kvindesyn, polygami og animisme.Jeg havde glædet mig til at læse bogen ”Tanzanias mange ansigter”, da jeg er opvokset i landet. I stedet blev jeg frustreret over at blive præsenteret for overfladiske almindeligheder. Ikke fordi jeg kender det meste i forvejen. Men fordi der er så meget viden skjult i den traditionelle afrikanske kultur, og som måske er brugbar i mission og nødhjælp.
Når man tager sig tid til at læse en bog, forventer man viden på flere planer. Ikke blot, hvad der sker, men hvordan begivenhederne udfolder sig og mest af alt hvorfor. Det sidste spørgsmål får vi slet ikke svar på, selv om forfatterne, Mia Toldam og Michael Korsgård, har brugt et halvt år som volontører på at skrive den.
Men indblik får vi. Forfatterne har på ægte dogmevis ladet unge, ældre, kvinder, mænd, læg og lærd udtale sig om livet i spændingsfeltet mellem kristendommen og animisme, fornyelse og tradition. Det bliver enkelte steder til fyndige bemærkninger som fx:
”Jeg vil giftes når jeg bliver 30 år gammel, og min kone skal være 17 år. Det er ikke godt, hvis hun har samme alder som mig, for så vil hun ikke respektere mig nok. Jeg vil gerne høre hendes mening… men jeg vil ikke have en kone, der bestemmer!”
Bogen er inddelt i afsnittene samfund, sundhed og religion, og vi får besøgt både skoler, landsbyer og spedalskhedsklinikker.
Kun enkelte steder løftes fligen for viden, der skaber nysgerrighed. Og her mangler bogen fokus. Hvorfor ikke grave et spadestik dybere, når det fx fremgår, at masaiernes traditionelle religion er monoteistisk, og at stort set alle 250 stammer i Tanzania tror på en overordnet skabergud. Hvorfor lader man ikke præster og evangelister diskutere, hvordan det kan bruges i brobygning og formidling af det kristne budskab? Vi skraber kun overfladen.
Når det er sagt, er bogen trods alt autentisk og giver med de ret kortfattede interviews dog et indblik i tanzanianernes baggrund og de udfordringer, kirken står overfor: Hvordan modvirke myter om aids? Hvordan skal en mand med fire koner forholde sig, når han bliver kristen?, etc.
Men netop kun indblik. Derfor er det de gode billeder på næsten alle opslag, der må ”sige mere end 1000 ord” – og det gør de.
Samlet får man et indtryk af hverdagsliv i Tanzania.

Mia Toldam og Michael Korsgård:
Tanzanias mange ansigter
112 sider • 129,95 kr.
Lohse