Videnskaben førte ham til tro

For Dr. Francis Collins gav opdagelsen af det menneskelige DNAs hemmeligheder en oplevelse af at være nærmere Gud og hans tanker.Den videnskabsmand, der knækkede DNA-koden og stod i spidsen for det team, der dechifrerede det menneskelige kromosomsæt, tror i dag på Guds eksistens og er overbevist om, at der findes mirakler.

Collins mener ikke, at videnskaben kan bruges til at modbevise Guds eksistens

I sin nye bog påstår Dr. Francis Collins, chef for USAs ’Nationale Institut for Efterforskning af det Menneskelige Kromosomsæt’, at der er et fornuftsmæssigt grundlag for tanken om en skaber, og at videnskabelige opdagelser bringer mennesket ’nærmere Gud’.

En tragedie

I ’The Language of God’ (oversat: ’Guds sprog’), som udkommer til september, siger Collins:
– En af de største tragedier i vores tid er den opfattelse, at videnskab og religion nødvendigvis skal være på kollisionskurs.
– Det mener jeg slet ikke er nødvendigt, og jeg mener, det er dybt skuffende, at de skingre stemmer fra dette spektrums yderfløje har fået lov at dominere scenen de sidste 20 år.

Et glimt af Guds tanker

For Collins, som er 56 år, blev det at udrede det menneskelige kromosomsæt anledning til at ’få et glimt af, hvordan Gud arbejder’.
– Når man gør en skelsættende opdagelse, kan det opleves som et øjebliks videnskabelig ophidselse, fordi man har været så optaget af at søge, og nu ser det endelig ud til, at man har fundet det, man søgte, siger han.
– Men for mig er det også et øjeblik, hvor jeg føler mig tæt på Skaberen i den forstand, at jeg nu har fået indsigt i noget, som intet menneske har vidst før, men Gud har vidst det hele tiden.
– Når man for første gang sidder med denne enorme instruktionsbog, der indeholder milliarder af oplysninger om alle mulige gåder i forbindelse med menneskeheden, kan man ikke gå den igennem side for side uden en følelse af dyb respekt. Når jeg ser på disse sider, får jeg en vag fornemmelse af, at de giver mig et glimt af Guds tanker, siger videnskabsmanden.
Collins slutter sig til rækken af videnskabsmænd, hvis forskning har været med til at uddybe deres tro på Gud. Isaac Newton, hvis opdagelse af tyngdekraften ændrede vores forståelse af universet, sagde:
– Denne fantastiske ordning kan kun komme fra et intelligent og mægtigt væsen … jeg ønsker at kende hans tanker; resten er detaljer.

Troen – en kilde til trøst

Collins var ateist, indtil han som 27-årig ung læge oplevede den styrke, troen gav til nogle af hans mest kritisk syge patienter.
– De led af nogle forfærdelige sygdomme, som de sandsynligvis aldrig ville komme af med. Men i stedet for at skælde ud på Gud, så de ud til at støtte sig til deres tro som en kilde til stor trøst og beroligelse. Det var interessant, gådefuldt og foruroligende, fortæller han.
Han opsøgte en metodistpræst, som gav ham et eksemplar af C.S. Lewis’ ”Mere Christianity” (Se det i øjnene), som argumenterer logisk for Guds eksistens. Bogen forvandlede Collins’ liv:
– Det var en argumentation, jeg ikke var forberedt på. Jeg havde det godt med tanken om, at Gud ikke eksisterede og ikke interesserede sig for mig. Men samtidig kunne jeg ikke afvise bogen. Til sidst kom han til tro under en vandretur i Cascade Mountains i staten Washington. Han fortæller:
– Det var en smuk eftermiddag, og pludselig blev skønheden i naturen rundt om mig så overvældende, at jeg følte, at ’nu kan jeg ikke modstå dette et øjeblik mere’.

Mirakler er en
reel mulighed

Collins mener ikke, at videnskaben kan bruges til at modbevise Guds eksistens, fordi den er begrænset af den fysiske verden. Derfor tror han, at mirakler er en reel mulighed, fordi de falder uden for videnskabens område.
– Hvis man er villig til at godtage Guds eksistens eller en eller anden overnaturlig magt ud over det naturvidenskabelige, så er det ikke noget problem at indrømme, at en overnaturlig magt af og til kan iværksætte et indgreb, slutter Francis Collins.
/hb