Martin Bergsøe:
Tjener Greene til ære, at jeg bestod filosofien

Martin Bergsøe er frikirkepræst

Hvad læser du p.t.?
– Jeg er netop ved at være færdig med Den som blinker er bange for døden, som er Knud Romers beske debutroman fra sin opvækst i Nykøbing Falster i 60’erne og 70’erne. En misantropisk, men også befriende humoristisk beretning om provinsbyens intolerance over for fremmede og alt, hvad der er anderledes – Jantelovens hæslige ansigt stikker sit hoved frem. Set med kristne øjne udsiger romanen, at uden Jesus er livet meningsløst og kuldslået, og de religiøse ”kristne” i bogen underbygger blot dette udsagn.

Hvilke kristne bøger har betydet mest for dig?
– Den store væver fra Kashmir af nobelpristageren Halldor Laxness. Bogen var den rigtige bog til den rigtige person på det rigtige tidspunkt. Jeg var ny i min kristne tro og lærte gennem romanen, at der ikke er plads til neutralitet og lunkenhed i mit gudsforhold. Ingen kan tjene to herrer, det er enten eller … – Og Mit livs legende, Johannes Jørgensens erindringer i syv bind, giver ikke blot et ypperligt indblik i dansk kulturhistorie, men er nok så meget en gribende skildring af forfatterens søgen efter Sandheden – hvor han efter mange indre og ydre kampe når frem til en afklaring i forhold til sit eget kald som kristen forfatter og profet.

Hvilke romaner har du haft størst udbytte af at læse?
– Et meget vanskeligt spørgsmål, da forskellige romaner har haft afgørende indflydelse i forskellige perioder af ens liv. Udover Halldor Laxness’ romaner må jeg nævne En landsbydegns dagbog af Blicher samt Lykke-Per af Pontoppidan og H.C. Andersens Kun en spillemand. Alle tre romaner er jo så danske, at det gør ondt langt ind i sjælen … Skal jeg have en udenlandsk forfatter med, må det blive Graham Greene, hvis godt 25 romaner jeg læste de tre måneder, jeg var til afsluttende eksamen i filosofi i München. De var simpelthen så sindsoprivende spændende, at jeg ikke kunne lægge dem fra mig. Alle Greenes romaner handler om den hårfine grænse, der er imellem frelse og fortabelse, og om de mennesker, der kæmper deres kamp med Gud lige præcis på denne grænse … Det tjener Greene til ære, at jeg bestod filosofien!

Hvad var det første, du læste?
– Jeg husker klassiske børnebøger såsom Robin Hood, Stevensons Skatteøen, Coopers Stifinder og Kaptajn Marryats Børnene i Nybyggerskoven som noget af det første, jeg stiftede bekendtskab med.

Hvilken bog, film og cd ville du nødigst undvære?


Artiklen fortsætter efter annoncen:Johannes Jørgensen – svær at undvære

– Med på min øde ø ville jeg foruden Bibelen nok medbringe Johannes Jørgensens Catherina af Siena. Filmen skulle være My darling Clementine, John Fords poetiske mesterværk. Mon ikke musikken blev nogle cello-suiter af Bach, i hvert fald hvis jeg skulle vælge idag!

Hvis du skulle anbefale andre en bog, en film og en cd (et musikværk) – hvad skulle det da være?
– En bog? Ja, hvorfor ikke Kierkegaard: Indøvelse i Christendom. Kierkegaard skubber altid een ud over kanten, og det kan være sundt engang imellem. Og så ville jeg – ud over My darling Clementine – anbefale Den tredie mand, Carol Reeds mesterværk fra 1949 efter Graham Greenes neglebidende manuskript. Musikken skulle være Bachs Johannespassionen – eller måske Richard Wagners storslåede musikdrama om menneskets synd og Guds nåde, Tannhäuser …?