Bogtema
Gud kan kun elske

Bevægende bog af Roger fra Taizé, skrevet kort før han blev myrdet.I dødsfare fra nazisterne under Anden Verdenskrig. Senere stifter af et fællesskab, der har tilført kirken ny spiritualitet og tiltrukket tusinder af unge. Myrdet under en gudstjeneste i fjor – og nu centrum i en hed strid om den økumeni, som var en grundpille i hans kristendom.Det handler om broder Roger fra Taizé. Kender du ham ikke for andet, har du sikkert sunget nogle af de sange, der er blevet kendemærke for Taizé-bevægelsen.
Nu kan du dele centrale punkter i broder Rogers tros-indsigt. Unitas har udgivet en af hans sidste bøger, Gud elsker – ganske enkelt. Måske burde man have beholdt hans egen titel, „Gud kan kun elske“.
Det er dét, det drejer sig om: Guds ubændige kærlighed – og så om Ham, der er vores nøgle til at forstå dén kærlighed, Jesus Kristus.
– Hvis Jesus ikke havde levet midt iblandt os, ville Gud være langt borte, ja uopnåelig, skriver broder Roger. Og han bekender, at Kristus er forenet med ethvert menneske – uden undtagelse:
– Masser af mennesker ved ikke, at Kristus er forenet med dem . . . de kender intet til Gud, end ikke Hans navn. Og dog forbliver Gud i fællesskab med dem hver især. Præcis som Jesus var på Jorden sammen med sine disciple, sådan fortsætter Han ved Helligånden med at være hos alle. Det er, som om vi kunne høre Ham sige „ved du ikke, at jeg lever i dig ved Helligånden? Jeg vil aldrig forlade dig.“
På bare 88 sider viser broder Roger igen og igen Guds kærlighed til alle, kristne og ikke-kristne. F.eks. også muslimer. Véd vi ikke det her i livet, vil vi opdage det i evigheden. Lykken er at forstå det nu og leve i Hans kærligheds lys.
Det er synd, at broder Roger så kort efter sin martyrdød er blevet brugt i en debat om, hvorvidt han blev optaget i den romersk-katolske kirke, for hans liv var en bekendelse til den universelle kirke, der omfatter alle kristne, uanset kirke.
En så kompromisløs tværkirkelig holdning måtte skaffe ham modstandere. Broder Roger havde fortjent bedre end at blive misbrugt nu, hvor han ikke kan protestere. Men den strid bør ikke blokere for, at vi andre deler hans indsigter.

Broder Roger:
Gud elsker – ganske enkelt
88 sider • 125 kr.
Unitas