Bogtema
Kristen kærlighedsroman i „bedste“ ugebladsstil

„Forsoningen“ er en skuffende roman om kærlighed, forrådthed og tilgivelse. I juni anmeldte jeg Francine Rivers’ Den kærlighed som sætter fri, en fremragende bibelsk roman, fra Scandina-via. Mine forventninger var store til en ny murstensroman fra forlaget, Forsoningen. På bagsiden står: „En fremragende roman om de svære valg i livet“. Det vil jeg omskrive til: En trivialroman om nogle valg i livet.Det er en stor roman –  382 sider – men den vil ikke indskrive sig i litteraturhistorien. Temaet er spændende. Masser af stof til en fremragende roman, men det har forfatterparret ikke formået. Karen Kingsbury er en velkendt forfatter i USA. Gary Smalley er familierådgiver og „ekspert“ i relationer og omtales som en populær forfatter. Der var noget at have forventningerne i.

En enkel historie

Kari Baxter Jacobs opdager, at hendes mand, Tim, journalist og underviser på universitetet, har en affære med en af sine studerende, noget yngre end ham. Kari og Tim er respekterede medlemmer af en stor menighed. Nu rammer mandens utroskab hende. Hun bliver rasende og såret og opdager så også, at hun er gravid. Midt i det hele dukker en gammel flamme op. Forholdet til ham gik i stykker på grund af en misforståelse. Kari oplever Guds tale om at blive i ægteskabet trods Tims ønske om skilsmisse. Hendes forstand og hjerte vil gå Guds vej, men hjertet vil også følge vejen tilbage til Ryan, hendes første kærlighed.
Det bliver en hård kamp.  Kari og Tim genforenes. Ægteskabet begynder at fungere, men så bliver Tim skudt og dør et par måneder før fødslen.  Inden Kari kommer hjem fra hospitalet, sidder Ryan ved hendes side, og man aner et fremtidigt par. Happy ending.

Hurtigt læst, hurtigt glemt

En roman med en enkel handling, masser af kristentro og Guds tale til mennesker.  Alt sammen godt. Men det er en dårlig roman, triviallitteratur, som man finder dem i ugebladene, dog uden kristentro. Sproget er blottet for de sprogbilleder, der kendetegner god litteratur. Det er fladt og uden nerve.
Mens Den kærlighed som sætter fri er en fremragende kristen roman, som vi godt kunne ønske os flere af, så er Forsoningen en roman, der er hurtigt læst og lige så hurtigt glemt.

Karen Kingsbury og Gary Smalley: Forsoningen
382 sider • 198 kr. • Scandinavia