Falden kirkeleder møder fordømmelse og nåde

Den amerikanske kirkeleder Ted Haggard erkender, at han har haft et homofilt forhold samtidig med, at han prædikede mod homoseksualitet. Reaktionerne har spændt fra voldsom fordømmelse til tilgivelse.- Undskyld! Sådan indleder den amerikanske kirkeleder Ted Haggard brevet til sin menighed, efter at han blev afsløret i at leve i et homofilt forhold. Noget han ellers advarede imod fra prædikestolen.

Den amerikanske kirkeleder Ted Haggard gik nødtvungent til bekendelse – og mødte både fordømmelse og tilgivelse

Indtil sidste uge var Ted Haggard en respekteret præst i kirken New Life Church i Colorado Springs. Ved siden af var han leder af The National Association of Evangelicals, en bevægelse, som tæller 30 millioner af USA’s evangeliske kristne.
Haggard stod sammen med organisationen for en linie, der kraftigt tager afstand fra seksuel synd og heriblandt homoseksualitet. Derfor vakte det stor forundring, da der kom beskyldninger frem om, at han havde et forhold til en mandlig prostitueret.
I begyndelsen afviste Haggard alle anklager, men lørdag den 4. november trådte han tilbage som leder for den 14.000 medlemmer store menighed.

Stor forargelse

Der gik få timer, før nyheden havde spredt sig over hele verden, sammen med en stor forargelse og fordømmelse. I USA vakte det særlig stor opmærksomhed op til midtvejsvalget tirsdag den 7. november. Ted Haggard var nemlig blandt de 25 kristne ledere, som nød den gunst at have været inviteret til personlige samtaler med præsident George W. Bush.
Men størst var frustrationen og skuffelsen i kirken i Colorado Springs, som han var leder for. De fik først serveret nyheden via medierne lørdag. Og søndag blev der i menigheden læst et brev fra den afgåede præst, hvor han erkendte sin skyld.
– Undskyld! Jeg siger undskyld for skuffelsen, bedraget og smerten. Undskyld for det forfærdelige eksempel, jeg har været for jer, sagde Ted Haggard i indledningen i sit brev.
Han fortsatte med blankt at erkende såvel sit bedrag som sin benægtelse af tingenes tilstand.

Bad om tilgivelse

I den sidste del af brevet bad den faldne kirkeleder om tilgivelse og erkendte blankt sin skyld:
– Tilgiv mig. Jeg føler det så pinligt og er så skamfuld. Jeg har selv været skyld i det og har ingen undskyldning. Jeg er en synder. Jeg er faldet. Jeg har desperat behov for at blive tilgivet og helbredt, skrev Ted Haggard i sit brev.
Den amerikanske avis The Christian Post rapporterer, hvordan flere af kirkens medlemmer græd, mens brevet blev læst højt.
– Det virkede ægte – fra hjertet, sagde en mødedeltager, Karen Geyer. – Det er ærgerligt, men det sker.
– Men han rækker ud og beder om tilgivelse, tilføjede hendes forlovede Ryan Price ifølge avisen The Christian Post, der beskriver, hvordan menigheden modtog Ted Haggards bøn om tilgivelse med åbne arme.

Udelukket

Tilgivelsen baner dog ikke nogen vej tilbage som præst for menigheden. Ted Haggard havde i ugen, hvor afsløringen kom, selv valgt at tage orlov fra præstegerningen. Men lørdag besluttede et kirkeligt tilsynsråd på baggrund af Ted Haggards bekendelser, at han skulle fyres med permanent virkning.
Allerede søndag kunne New Life Church præsentere Ted Haggards afløser, pastor Ross Parsley. Sidste tirsdag offentliggjorde The National Association of Evangelicals så organisationens nye leder, Dr. Leith Anderson. Han er til daglig præst i Wooddale Church i Eden Prairie i staten Minnesota. En kirke, der tæller 5000. medlemmer.