Brandbombe mod kirke i Tyrkiet

TYRKIET – Den protestantiske menighed i byen Odemis oplever gentagne chikanerier. Forrige lørdag blev der smidt seks molotov-cocktails mod kirkebygningen.

Pastor Mehmet Sahin Coban

I den tyrkiske by Odemis, som ligger 65 kilometer øst for Izmir, er den lokale protestantiske kirke under pres. I længere tid har kirken været udsat for chikane.
– Hver nat i næsten to uger er der blevet smidt sten mod kirkebygningen, fortæller kirkens præst Mehmet Sahin Coban til nyhedsbureauet Compass Direct.
Han forklarer, at selv om han har klaget til politiet, har de ikke taget det alvorligt. Det vil sige ikke før forrige lørdag. Her blev der i ly af mørket smidt seks molotov-cocktails mod kirkebygningen, som dog kun fik ydre skader.
Der blev optaget rapport, og få dage efter blev sagen omtalt i den lokale avis.
– Jeg har frihed til at udøve min tro som protestant, blev Coban citeret for at sige. – For seks år siden ændrede jeg min religiøse identitet til protestantisk kristen. Jeg har religionsfrihed som en borger i Tyrkiet.

Får ingen tilladelse

Kirken, som Coban er præst for, har forgæves ansøgt de tyrkiske myndigheder om at få officiel tilladelse til at drive kirken. Senest fik kirken i 2004 afslag på en ansøgning om at benytte den nuværende bygning som kirkebygning. Herefter har politiet presset menigheden til at lukke kirken på grund af de manglende tilladelser.

EU kritiserer

I sidste uge bekræftede en længe ventet rapport fra EU, at dette ikke er et engangs-tilfælde i Tyrkiet.
– Der er rapporteret om angreb på præster og bygninger tilhørende ikke-muslimske trossamfund, slår rapporten fast.
Det bemærkes også, at Tyrkiet generelt anses for at have religionsfrihed, men ”der er ikke gjort fremskridt i at tage hånd om de problemer, der opleves blandt ikke-muslimske trossamfund, hvoraf nogle ikke anerkendes officielt.”