Inspiration og atmosfære til advent

Gitte Hansen har for tiden travlt i sin kreative butik i Seest, hvor hun holder julestue. Et år efter fyrværkerikatastrofen manglede Gittes butik mange kunder, fordi de var rejst væk. Men nu er kunderne tilbage.

Den 49-årige tidligere økonoma sprang for 6 år siden fra at lave mad for Vejle sygehus, samt plejehjem og vuggestue i Kolding. Efter 25 år i madduft og studier på håndarbejdslinjen på seminariet i Jelling, fik hun lyst til at skabe en butik, hvor hun laver alt muligt brugskunst og handler med modetøj mm.

Seest er verdensberømt efter fyrværkerikatastrofen for præcis 2 år siden. Jeg står ½ km fra eksplotionsområdet lige overfor Seest kirke. Her ligger den hyggelige gård ”Sorgenfri” fra 1929 ophøjet på et kampestensfundament. I den gamle stald har Gitte Hansen indrettet sin kreative butik i sin mands fødehjem.

– Jeg trådte ind ad døren i den rustikke stald fyldt med atmosfære en sen novemberdag. Vores snak blev hele tiden afbrudt. Det bugner med kvinder, der er til julestue for at få gode idéer til deres egne kreationer. Gitte starter julesæsonen med en åbent hus-aften. Jeg er på besøg, for at få inspiration til vore læseres adventskranse.
– Nogle gange kniber det med, at jeg selv får pyntet op til jul, fortæller Gitte Hansen.
Jeg har fanget hende i årets allermest travle tid lige op til 1. søndag i advent.
– Her i butikken drejer det sig om også at vise nogle ting, så folk får nogle idéer. Også selvom de bliver provokeret og kan se, at sådan skal det bestemt ikke være, så flytter det noget alligevel. siger hun.

Jul et halvt år

Allerede i de mere stille sommermåneder begynder julerierne. I august måned tager Gitte Hansen på messe i Herning, hvor hun bestiller varer og får en masse idéer til trenden og, hvad hun skal lave til jul.
– Det er vigtigt at lave noget nyt hele tiden. De juleting, jeg har i år, kommer ikke næste år. Jeg håber simpelthen ikke, at man kan finde noget fra sidste år her hos mig, siger hun og kigger rundt i butikkens hjørner, for at tjekke.
– Advent er arbejde og arbejde. Men december er en dejlig tid. Vi trænger sådan til lys midt i den mørke tid. Mange kommer også, fordi de skal ud og besøge nogen, som de gerne vil gøre noget godt for. Man kan sige, at jeg lever godt af, at nogen tænker på nogen andre. Måske får de kun den ene gang om året, men her tænker vi på andre. Jeg er med til, at man kan glæde andre, og giver inspiration til at skabe hygge i andres hjem, fortæller Gitte, der selv har en stor nobilis-adventskrans i privaten.

Farvevalg

Prøv at bytte rundt på farverne i kransen, så lysene er røde og båndende hvide. Brug også den smukke bodsfarve lilla. Trenden er sort og hvid i år – specielt til de unge med hvide high-tech huse og sorte lædermøbler. Privat bruger Gitte den dybe gammelrøde farve.
– Det er også de farver, der ryger første ud af butikken, frem for de knaldrøde. Der er mere hygge og gamle dage over gammelrød, fortæller hun, medens der lyder hyggelige skræppelyde fra buret med de engelske undulater.

80 ruder eksploderede

Et år efter fyrværkerikatastrofen manglede Gittes butik mange kunder, fordi de var rejst væk. Gittes familie blev selv evakueret i tre dage.
– Mange havde ikke lyst til at pynte op, fordi man ikke vidste, om man skulle bo i huset mere. Usikkerheden kunne mærkes lang tid bagefter, indtil vore naboer begyndte at flytte hjem igen, fortæller Gitte med alvor i stemmen.
– Vi var nogen af de første, der måtte komme hjem. Mange af vinduerne i stalden var blæst ud. Der var revner i murene, men huset stod og var ikke brændt. Men hold fast hvor var der beskidt. Lufttrykket gjorde, at masser af smulder blev blæst ned mellem de gamle loftsbrædder i stalden, så det tog enormt lang tid, at gøre tingene rent og skifte de 80 ruder. Men nu er vi videre, og gider ikke snakke om det. Vi er videre, siger hun fast.

Adventskransen brændte

Der er ikke så mange, der har kranse hængende i loftet mere. De bliver lagt på bordet.
– Jeg synes selv, at det er flottest at hænge dem i loftet, men lysende drypper på gulvet, så vi skal til at skrabe stearin af, fortæller Gitte Hansen.
– En juleaften begyndte vores adventskrans pludselig at brænde. Det var ikke, fordi lysene var brændt ned, men et af lysene var kommet for tæt på snorene, der lynhurtigt brændte op til loftet. Heldigvis hængte den lige over fliserne ved brændeovnen, som vi fik den hevet ned på. Vi fik en sort plet i loftet. Billigt sluppet! Så hav altid vand stående, hvor der er levende lys i dekorationerne!


Artiklen fortsætter efter annoncen:En gæst taler ud

Anni Munk Bak er en af de kvinder i Seest, der nyder at komme i ”Sorgenfri” og få inspiration til, hvordan hjemmet bliver mere indbydende og rart at være i. Hun elsker julens eftertænksomhed

– Det er spændende at gå sådan et sted, fordi man bliver så inspireret af den hygge, der stråler ud herinde fra, fortæller Anni Munk Bak, der er dumpet ind i Sorgenfri-butikken. Hun er kommet for at få inspiration til sin adventskrans, julepynten og så mærke duften af jul.
– Vi binder altid adventskransen af gran eller buskbom og holder kransen enkel og i en farve. Ikke en fast, men gerne hvid pga. renheden.
Hver adventssøndag samles familien Bak om adventskransen Anni, manden William, og deres søn, Filip. Den bærer tykke store lys, for selvom den kun er tændt søndag, brænder den fra mørkets frembrud og resten af dagen.
– Jeg sætter en stor ære i at gå imod strømmen, og ikke blive stresset i adventstiden, men have tid til eftertænksomhed. Så kan jeg mindes, at vi går og venter på Lyset, der bliver født: Jesus, fortæller Anni med julelys i øjnene, der glæder sig som et lille barn, over det lille barn, der bliver født julenat.


Artiklen fortsætter efter annoncen: