Musikken i kirken: Mellem søjlerne over there – og her

Den lille by Elora, ikke langt fra Toronto, Ontario i Canada er blevet sat på verdenskortet. Igennem den naturskønt beliggende by løber en brusende flod. Og der er vandfald og højbro, hvorfra lystfiskere kan boltre sig.I Elora henter man sangere til flere berømte kor fra både Elora by og håndplukker studenter fra de omkringliggende universitetsbyer. Noel Edison har i 20 år kastet snøren ud efter sangere her og haft gode fangster. På to cd’er spræller Edisons to Elora-kor som fisk i den nærliggende flod.

”I Himmeriget”

For et canadisk kor er intet mere nærliggende end at lave en cd som In the Heavenly Kingdom med musik af landets grand old man indenfor kirkemusikken, Healey Willan. Den hyggelige, piberygende herre med butterfly startede godt nok ud på den anden side af „søen“ (i England), men 30 år gammel drog han forventningsfuld til Den Nye Verden og indtog Canada. Opuslisten blev på hele 800 numre, mest med kor eller stemme indblandet.

Skrev med et stopur i hånden

Cd’ens 18 værker i den velklingende genre har umiskendeligt præg af gode gamle England og giver et godt indblik i, hvad han bedrev. Enhver kender de prægtige engelske hymner, hvor man ikke kan lade være med at rejse sig op og synge med af fuld hals, selv om man ikke kender melodien. Der er fire af dem her. Også fire messesatser, Kyrie, Sanctus osv. Willan skulle have skrevet 14 sæt af slagsen – håber ikke de blev trætte af ham derovre – og efter sigende med et stopur i hånden. Gudstjenestemusik skulle times på minuttet. Endvidere kormusik i mere krævende format – motetter og anthems. Næsten alt med engelsk tekst.

Det er ikke nogen hemmelighed, men …

Herovre på den anden side af „søen“ kan vi jo jo også lidt – også med snøren da. Sig det ikke for højt, men det er faktisk herfra, det meste af bunken med gedigen klassisk kirkemusik stammer. Mange af de 15 ærværdige komponistnavne på skiven Hear my prayer, der alle er gamle fisk i kirkemusikken, vil nikke bejaende, lige fra Mendelsohn, Mozart, Duruflé, Lotti til Purcell – lad så de to canadiske repræsentanter, miss Daley og mr. Chatman sprælle lidt imod. Ak, alle de gamle selvoptagne herrer, de kom jo også selv fra Den Gamle Verden. En enkelt outsourcer, Bainton, drog ud fra England „den anden vej“ og lærte dem engelsk kirkemusik i Sydney, Australien.

”Hør min bøn”

Da cd’en skulle indspilles, var de alle ude med snøren. Fauré gned sig i hænderne og sagde: „Jeg vil have min Cantique de Jean Racine med, den ved jeg vil smelte alles hjerter.“ „Så vil jeg så sandelig også have min Panis Angelicus med“, afbrød C. Franck, „dette mit pragtstykke er ødelagt af ethvert kirkekor, nu skal den godt nok have en chance“. Elgar, der altid har været lidt af en forsigtigper, sagde: „Må min Lux aeterna så ikke også godt komme med, så ved jeg, alle patrioter rejser sig af ærbødighed?“ „Nu kan det være nok“ – Finzi slog i bordet: „Min God is gone up – se det er musik – det bli’r mit besyv“ – og så lukkede fiskedammen.

Healey Willan: In the
Heavenly Kingdom
67 min.
Hear My Prayer
– hymner og anthems
69 min.
Pr. cd: 59,75 kr.
Kirkemusik.com-pris: 55 kr.