Præstegårdenes husleje stiger

I starten af året meddelte Venstres kirkeminister Bertel Haarder, at Danmarks præstegårde skulle nyvurderes.

Præst Henning Hansen frygter huslejestigningen

Stigningen på præsteboligernes husleje blev sat op med op mod 100 procent. Derfor protesterede præsterne, da de har pligt til at bo i præstegårdene.
– En stigning i præsternes husleje kommer menighedsrådene til gode, fordi det er os, de betaler til. – Men vi er meget interesserede i at bevare tjenesteboligordningen, fordi det er godt for sognene at have præsten tæt på. Derfor vil vi gerne være med til at holde på præsterne, siger næstformand i ”Landsforeningen af Menighedsråd” Gotfred Larsen til religion.dk.
Henning Hansen har været præst i snart 24 år og står i spidsen for en gruppe præster, som vil undersøge, om de kan sagsøge Kirkeministeriet pga. den høje huslejestigning. Han siger om situationen til Udfordringen:
– I morgen skal jeg sammen med en gruppe præster ind og snakke med vores advokat og se, om vi kan sagsøge Kirkeministeriet. – I Sønderjylland slår de hårdt til angående huslejestigning. Nu har de ikke været ved mig endnu og nyvurderet min præstegård, men jeg frygter, at den stiger 100 procent. Konsekvensen af, at huslejen stiger, er, at min og min kones indkomst bliver sat ned.
Efter præsternes protest har Bertel Haarder lavet en fire års overgangsperiode for de præster, hvis boliger er steget mest. Så kan de få tid til at indrette deres privatøkonomi efter de nye bestemmelser, som betyder, at huslejen kun må stige 25 procent pr. år.
Aviaja Bonde