Dansk jul i Jerusalem

JERUSALEM – 71-årige Maren Sinnreich bor i Israel – langt fra de sønderjyske juletraditioner, hun voksede op med.

Maren Sinnreich er kendt for at lave den bedste ris à la mande i hele Jerusalem. Hemmeligheden ligger i et besøg på markedet Mahane Yehuda i Jerusalem, hvor hun finder det meste til julehøjtiden

Hendes fejring af julen er nok lidt anderledes og uden juletræ. Men hun besøger en messiansk menighed og tager gerne pilgrimme med for at høre «Christmas Carols» (julesange) i Jerusalem. De seneste år har hun også stegt to store kalkuner og lavet dansk ris à la mande for nordiske julegæster på Bet Norvegia (Det Norske Hus) i Jerusalem. I 24 år arbejdede hun på Shaare Zedek-hospitalet i Jerusalem. Maren er gift med Rudolf Sinnreich, som flygtede fra Berlin til Danmark og videre til Sverige under krigen.

Hyggelig jul i Betlehem

– I 1972 fejrede jeg min første jul i Israel på en skole for arabiske børn i Beit Jalla. Juleaften var jeg chauffør og kørte folk til messe i Betlehem. Dengang var der mange turister og stor julehandel, og det israelske politiorkester spillede julemusik uden for politistationen, lige ved Fødselskirken. Det var meget hyggeligt, men i dag er dette en saga blot.Når Maren tænker tilbage, så minder den første julefejring i Israel om barndommens jul i Gesten nær Kolding i Sønderjylland. Barndommens jul var beskeden, men fuld af kærlighed.
– Vi var opdraget i den kristne tro, og vi vidste, hvem der var julens midtpunkt. I dag drukner meget af julen i gaver og ting, som ikke hører julen til, mener Maren.

Ingen julepynt

Den sidste danske jul i Israel fejrede Maren i 1973, da hun arbejdede på hospitalet Asaf Harofe ved Tel Aviv. Det var et privat selskab.
– Hvordan fejrer du jul i dag?
– Hvis vi er hjemme, spiser min mand og jeg en god middag, som har tilknytning til julen, gerne kalkun med svesker, æbler og det, som hører til. Desserten består af frugt. Julepynt har vi ikke, men vi flotter os med lidt ekstra friske blomster, siger Maren, som ikke venter nogen pakker.

Siger nej til gratis juletræ

I Jerusalem får alle kristne et gratis juletræ fra Jerusalem by og Den Jødiske Nationalfond, som tynder ud i skovene. Det er særligt repræsentanter fra de kristne kirker, som møder op for at hente en grøn cypres. Maren har ikke juletræ, da hun er gift med en jødisk mand. I jødisk tankegang er dette en hedensk skik.
– Desuden er det synd at hugge træerne ned, for at skandinaverne kan få julestemning. Landet har brug for træerne, som holder på fugtigheden, siger Maren fornuftigt.

Jerusalems bedste ris à la mande

De seneste fire-fem år har Maren holdt jul for skandinaviske pilgrimme og turister, som kommer til Bet Norvegia. I god tid før juleaften bestiller hun to kalkuner, som hun fylder med svesker, æbler og fars. Som tilbehør får de rødkål og waldorfsalat. Mange vil vel sige, at Maren også serverer Jerusalems bedste ris à la mande med rød sovs.
– Opskriften er nødt til at være dansk, for vi har mandler i ris à la manden. Sovsen er lavet af kirsebær uden sten.
– Er gæsterne tilfredse?
– Ja, det tror jeg nok, siger Maren og ler hjerteligt.

Gode friske råvarer

Efter julemiddagen sørger hun for, at gæsterne kommer hen til det kristne hotel YMCA. I en time synges der salmer og læses i Bibelen om Jesus, som kom til jorden. Alle deltagere får et stearinlys, og man synger blandt andet Glade jul. Klokkerne lyder så smukt fra tårnet, og så er alle indbudt for at se juletræet og smage på julekager. Men mange af skandinaverne tager hen til kaffe og juleknas hos Maren på Bet Norvegia.
– I Jerusalem er der nok et langt større udvalg af friske nødder i alle variationer, end i Danmark, siger Maren, som har oplært mange i at gå på markedet i Mahane Yehuda for at få de bedste varer.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Fejrer jødisk hanukka

Også jøderne har deres egen lysfest, som kaldes hanukka. Den fejres til minde om makkabæernes sejr over græsk-syrerne og genindvielsen af templet i 164 f. Kr. Den jødiske fest er ikke omtalt i Det Gamle Testamente, kun i Johannes 10,22. Under denne fest tænder man et lys hver dag i otte dage. Børnene får godter og gaver, men Maren siger, at det ikke er overdådigt.
– Vi fejrer hanukkafesten i vores messianske menighed. På sabbatten har alle mad med, og der er en stor fest med en kort prædiken og lovsange, som er tilknyttet hanukka. Festen markeres i de fleste israelske hjem og på offentlige steder med tænding af store elektriske hanukkalys. Det er en fin skik i årets mørkeste tid.

Drømmer om sne og drikkevand

– Drømmer du om din barndoms jul i Gesten?
– I de første år i Israel tænkte jeg nok på den, siger Maren.
– Ønsker du en hvid jul?
– Ja, jeg håber på sne til jul, for landet har brug for vand. Men ellers bliver der jo store trafikproblemer, hvis der kommer sne i Jerusalem, siger Maren Sinnreich i Jerusalem.