Fredsmægleren fra Kolding

Den tværkulturelle rådgiver i Kolding Provsti, Kamalesh Biswas, er valgt som ny formand i integrationsrådet i Ny Kolding Kommune. Han har mæglet mellem to folk i stammekrigen i Indien.

Kamalesh Biswas

Kamalesh Biswas er født i Calcutta i et baptist-luthersk hjem en af de sidste dage i oktober 1952 – fem år efter Indien blev selvstændigt.
Han har læst statskundskab og teologi i Calcutta og taget masser af tillægsuddannelser – f.eks. i kommunikation.

Bygger bro i konflikter

Kamalesh blev gift med diakonen Lilly i 1981, og de har drengene Dan på 21 og Mark på 18 år.
Det bedste, han ved, er, når det lykkes at binde folk sammen igen. Han vil gerne fjerne de mure, der er imellem mennesker, så de opbygger hinanden frem for at ødelægge. Det var også en af opgaverne, da Kamalesh var missionær for Det Lutherske Verdensforbund og Dansk Santalmission i Indien i et nystartet storbypionerarbejde. Her fungerede han som fredsmægler og konfliktløser i Østindien og var konsulent for Northern Evangelical Lutheran Churches i Indien.
Her lavede han også film med professionelle skuespillere om, hvordan Bibelen kan påvirke menneskers livssituation positivt i en dårlig situation som slum i Calcutta.

Med livet som indsats

Kamalesh Biswas kom til Danmark i 1976 og blev engageret i Ungdom med Opgave i evangelistarbejdet. Her har han undervist i, hvordan man bruger tolk. Så blev han ansat i hjælpearbejde som rådgiver på Quo Vadis i Kolding.
Han var KFUM-sekretær i Kolding i 7½ år og blev så opfordret til at blive missionær i Indien igen for Santalmissionen. Hele familien rejste ud i seks år. Her var han også koordinator for KFUM-spejdernes ulandsprojekt i Indien. Familien vendte tilbage til Kolding i 1995, men Kamalesh blev konfliktløser og fredsmægler for Danmark og Norge i Indien. 14 gange var han i Indien i de 3½ år, hvor han skulle mægle mellem parterne i stamme-borgerkrigen, hvor 300.000 var blevet flygtninge og 5000 var dræbt. Det var farligt og meget voldsomt. Kamalesh kunne altid komme ind, men vidste ikke altid, om han kunne komme ud igen, fordi der var yderligtgående militante i områderne.

Alt for lille til konflikter

For 10 år siden fik inderen Kamalesh Biswas en nød for at skabe et internationalt centrum for forståelse i Kolding. Det blev starten på det tværkulturelle arbejde i byen.
Kamalesh er nu ansat af Kolding provsti som præst for indvandrerne og som tværkulturel rådgiver. Han finder frem til de fremmede i byen og samler dem i et fællesskab.
Den lille inder brænder for, at udlændinge og danskere kan leve i fred og forståelse med hinanden, holder en masser foredrag og laver spændende initiativer i den anledning i byen: musik på tværs, debataften med biskop og iman osv.
– Danmark er alt for lille til konflikter – også i kirkerne. For mig er der kun assimilation i himlen: kristne er ét Guds folk, siger han.

Mærket af livet

Kamalesh er mærket af livets udfordringer. For nogle år siden fik han en bypass-operation og har været præget af stress og problemer med højre øje efter et færdselsuheld i 1984, hvor han blev ramt i hovedet.
– Det har givet mig en bedre forståelse for andre, der har det svært, siger han.
Han elsker at give sin egen viden og engagement videre til glæde for andre.
Henrik Nordborg