Pave-besøg i Tyrkiet med fokus på forsoning

Pave Benedikt XVI’s besøg i Tyrkiet efterlader indtrykket af en pave, som ønsker forsoning med andre kirkesamfund som med muslimer.Pave Benedikt XVI havde et historisk møde med patriarken for den græsk-ortodokse kirke og var derudover til bøn i en muslimsk moske.

Pave Benedikt XVI er kommet hjem fra Tyrkiet med fornyet håb om øget samarbejde med andre kristne – og ny dialog med muslimer

Den romersk-katolske pave Benedikt XVI vendte i sidste uge hjem fra sin rejse til Tyrkiet. Under rejsen mødte han blandt andet overhovedet for den Græsk-Ortodokse Kirke, Bartolomæus I.
Efter mødet kom den romersk-katolske pave med en klar udmelding om vigtigheden af kristen enhed.
– Opdelingerne, som findes blandt de kristne, er en skandale for hele verden, sagde Benedikt XVI ifølge AP.
Paven fortsatte med at opfordre alle kristne til at ”forny Europas opmærksomhed på dets kristne rødder, traditioner og værdier og give dem nyt liv.”

På besøg i moské

Ud over at besøge romersk-katolske menigheder i Tyrkiet aflagde Paven også et besøg i den berømte Blå Moské, hvilket blot er anden gang, en katolsk pave besøger en muslimsk helligdom.
Besøget skal ses i lyset af den vrede, det vakte blandt muslimer, da Paven i en tale tidligere på efteråret kom med hentydninger til, at islam er en voldelig religion.
Paven undgik da heller ikke at blive mødt med demonstrationer fra grupper, der mente, at han skulle holde sig væk fra Tyrkiet.

Fornyet dialog

Efter sin hjemkomst til Vatikanet har Benedikt XVI understreget, at besøget giver håb om fornyet samarbejde og dialog.
– Jeg håber, besøget vil bære god frugt i form af et endnu tættere samarbejde med andre kristne disciple såvel som en frugtbar dialog med muslimske troende, sagde Pave Benedikt XVI ifølge nyhedsbureauet ENI.
Ud af Tyrkiets befolkning på 70 millioner er ca. 20.000 katolikker.