Til jul i Sogneager

Kombinationen af moderne „hverdagshistorier“ og korte bibelhistoriske tegneserier i „Marsmanden“ kan nok være med til at åbne for en snak om følelser.På Bibelselskabets Forlag er nylig udkommet en børnebog, der skiller sig ud fra de fleste.For det første indeholder den ti fortællinger fra nutiden, skrevet af to børnebogsforfattere, hvoraf den ene er den nok så berømte Lene Kaa-berbøl – det er hende med fantasy-bøgerne om „Skammeren“, der er oversat til mange sprog.
For det andet indeholder den ti tegneserier (over to sider), baseret på bibelske beretninger, og som kan være med til at belyse nutidshisto-rierne – eller omvendt.
Fælles for de ti historier i bogen Marsmanden og andre fortællinger fra Sogneager er, at det, der fortælles om, alt sammen foregår i eller i nærheden af en lille (opdigtet) by, der hedder Sogneager, og har (forskellige) børn fra samme skoleklasse som hovedpersoner.
Og så er den relevant nu, for en af historierne foregår juleaften.

En jul, hvor alt går galt – næsten …

„Julegæsten“ hedder fortællingen, der skal belyse og belyses af Juleevangeliet.
Her hører vi først om en pige, der hedder Ina, der sammen med sin mor skal holde jul hos „Mors Nye Kæreste“ og dennes to børn „Rasmus-På-Din-Alder“ og „Lille-Louise-På-Syv“, som de konsekvent kaldes.
Ina er alt andet end glad og vil hellere holde jul, som hun plejer, i mormors gamle lejlighed, selv om mormor er på Gran Canaria.
Hendes møde med sin „nye“ familie beskrives sådan:
„En ting var at hun var dømt til Julen fra Helvede. De kunne ikke tvinge hende til at se ud som om hun nød det!
Lille-Louise-På-Syv var totalt lyserød og så ud som om hun først lige var holdt op med at bruge sut og stærkt overvejede at begynde igen. Og Rasmus-På-Din-Alder skulede så surt at man nærmest kunne lugte eddiken.“
De bliver sat til at spille ludo, mens de voksne vil lave mad.
Første problem melder sig, da det viser sig, at der ikke er plads til alle tre ænder i ovnen, så den ene bliver mast ind i en lille elovn.
Dernæst kommer Inas mor i tanke om, at hun har glemt at købe rødkål – samtidig med, at Rasmus-På-Din-Alder slår Ina hjem.
Det udvikler sig til et skænderi, der ender med at Ina vælter ludobrættet – og hans cola ned i hans skød. Så vaskemaskinen bliver startet, og i samme øjeblik går alt lys i huset ud …
Julemiddagen for Ina og hendes nye familie kommer til at bestå af ostemadder og te og stegte bananer med pålægschokolade på.
Undervejs er flere af dem kommet derud, hvor de ikke kan andet end græde, men fortvivlelsen bliver vendt til glæde, fordi de er henvist til at hjælpe hinanden og sammen forsøge at få det bedste ud af deres situation.
De „finder hinanden“ til sidst i stearinlysenes skær, så det bliver alligevel jul for de fem.
For 2000 år siden tændtes et andet lys i mørket, først (i overført betydning) i en stald og derefter på en mark, hvor en engel kommer til syne og siger (gengivet efter tegneserien i bogen):
„I skal ikke være bange! Jeg er kommet for at fortælle jer om en stor glæde! En glæde for hele folket … I dag er en frelser født. Det er Kristus … Herren!“

God gennemspilning af følelser

Gennem de ti historier i bogen kommer vi tæt på børnene. Mange temaer bliver gennemspillet – med fokus på følelser: kærlighed, sorg, glæde, svigt, forelskelse, tristhed, vrede, og det gøres ganske godt.
Tanken med bogen er primært, at den skal bruges i forbindelse med undervisning af minikonfirmander og i kristendomsundervisning på de tilsvarende klassetrin – selv om den altså ikke i første omgang lægger op til at snakke om den kristne tro.
Man kan måske nok spekulere lidt på, hvem målgruppen ellers kan være. Næppe mennesker, der i forvejen er fortrolige med de ti beretninger – ud over Jesu fødsel er det Skabelsen, De ti bud, Jesu dåb, Bjergprædikenen, Zakæus, Lazarus, Skærtorsdag, Opstandelsen, og Himmelfart og pinse. De skildrede miljøer og ordvalget tyder snarere på, at der sigtes bredt. Og den fortjener at komme videre ud, men mon ikke den også har gode chancer for det – når nu det ene forfatternavn er Lene Kaaberbøl …?

Lene Kaaberbøl og Mette Finderup:
Marsmanden og andre fortællinger fra Sogneager
96 sider • 129 kr.
Bibelselskabet