Flygtningehus-salg boomer i Burundi

Over 1200 danskere har på få måneder ønsket at købe et hus til gavn for flygtninge-familier i Burundi. Organisationen ADRA har aldrig oplevet en lignende gavmildhed.Hos adventisternes hjælpeorganisation ADRA er man målløs. I de 20 år, organisationen har eksisteret har man ikke oplevet en lignende succes som denne.
På få måneder er der blevet samlet over 3 millioner kroner ind til at genhuse flygtninge.

Idéen om at lade ejendomsmæglere i Danmark sælge huse til Burundis flygtninge har vist sig at være en overvældende succes. Her står ejendomsmæglerne Susanne Mørkved og Michael Thomassen sammen med familien, der nyder godt af danskernes gavmildhed.

I efteråret lancerede hjælpeorganisation ADRA en ny kampagne med annoncer, der lød: ”Køb et hus i Burundi for 2.500 og giv det til en hjemvendt flygtningefamilie.”
Organisationen, der drives af Syvendedagsadventisterne i Danmark, har længe arbejdet i det afrikanske land.
Blandt andet med tilskud fra Danida har man bygget huse til landets mange flygtninge, der måtte forlade hus og hjem under borgerkrigene i 1990’erne.
Gennem to statsstøttede projekter byggede ADRA først 2000 huse og dernæst yderligere 2000.
– Men behovet for huse er så stort, at vi gerne vil have, at flere kan få huse, fortæller Bjørn Krøll, der er informationschef for ADRA.
– Og vi havde både logistik og kapacitet til at bygge nogle flere huse.

Huse sælges af
ejendomsmæglere

Gennembruddet i projektet kom, da det konkrete behov blev kædet sammen med en lys idé:
– Det startede med en brainstorming om husprojektet, hvor der var en, der sagde: Dem skal ejendomsmæglerne da sælge, fortæller Bjørn Krøll.
– Så kontaktede vi EDC og bad dem om hjælp til at lave en salgsopstilling. De købte ideen, for de vil jo også gerne vise et humant ansigt.

Selvbyggeri

Her før jul havde Bjørn Krøll og hans kolleger udsendt over 1200 salgsopstillinger til danskere, som var villige til at donere 2500 kr. Det er det, det koster at give en familie ressourcer til selv at bygge et hus.
– Vi gør meget ud af at flygtningene selv skal være med til at bygge huset. De får forme, så de kan lave sten, og de bygger selv murene. Vi leverer døre vinduer og tag, som de ikke har råd til. Så er der håndværkere, der hælper dem med at få det til at se godt ud. Og så bliver der også lavet et latrin i haven, forklarer Bjørn Krøll.

Enorm Succes

Oprindeligt havde organisationen ikke turdet tro på, at så mange huse ville blive solgt.
– Vi startede med et succeskriterie om at sælge 40 huse, siger Bjørn Krøll.
I begyndelsen, hvor salgsopstillingerne blev annonceret af danske EDC-mæglere gik det trægt med salget, men da først medierne fik fat i historien, tog det fart.
– Da TV2 bragte et indslag om det, gik det hurtigt. Vi solgte over 100 huse efter udsendelsen, fortæller Bjørn Krøll.
– Lige før jul rundede vi 1200 udsendte kontrakter. Det var helt vildt! siger informationschefen begejstret.

Vil ikke betale
for korruption

– Det er helt vildt! siger Bjørn Krøll, der glæder sig over, at danskernes store gavmildhed bliver til gavn for Burundis flygtninge.

En af grundene til succesen, forklarer Bjørn Krøll med, at folk kan se, hvad de får.
– Folk er bange for, at det hele går op i korrruption eller administration, forklarer han. – Hvis man kan se, at her får man noget for de penge, man giver, og det er meget synligt, så er det det, de fleste vægter.
Bjørn Krøll forventer også, at man i fremtiden vil se organisationerne satse på konkrete indsamlingsprojekter som f.eks. Folkekirkens Nødhjælps ”Giv en ged”.
– Danskerne har mange penge mellem hænderne. Man vil godt give til andre. Men man vil vide, hvad man giver til, siger Bjørn Krøll.