Ny emigrantroman:
Fra fattig jøde til frakkefabrikant i USA

Jeg sidder med en murstensroman i hænderne. På bagsiden får jeg at vide, at det er Abraham Cahans mesterværk fra 1917, nu for første gang udgivet på dansk. Videre hedder det ”en uafrystelig og profetisk bog om amerikansk identitet” og ”et uforligneligt dokument om en stor historisk hændelse … et enestående mesterværk”.
I en introduktion på seks sider roses romanen af Samuel Rachlin, og han siger, det er en historie, der fænger og holder fast.

Høje forventninger

Nu var forventningerne skruet højt op. Der var bare et lille men. Hvem er forfatteren Abraham Cahan. Mit leksikon kan ikke fortælle noget om ham, men det kan bagsiden og Samuel Rachlin. Han var selv emigrant fra Rusland, redaktør af den jiddisch-sprogede avis ”Forverts” („Fremad“) og en uhyre indflydelsesrig skikkelse indenfor jødisk journalistik og politik i Amerika. Så steg forventningen igen.

Fra troende jøde til ateist

Romanen er en beretning om den unge talmudstude-rende David Levinsky, der efter sin mors død, som han var alene med, emigrerede til USA. Den fortæller om, hvordan en indvandrer må overvinde sine psykologiske og kulturelle barrierer og kæmpe mod de sociale fordomme og forhindringer for at realisere sin amerikanske drøm, der ændrer ham fra russisk talmudstuderende til amerikansk frakkefabrikant og millionær, men den handler også om hans forvandling fra troende jøde til nærmest ateist.
Samuel Rachlin kalder romanen for ”den første store jødiske roman i amerikansk litteratur” og siger, at ”den lægger grunden til en rig tradition, som Cahans efterfølgere har bygget videre på helt til vores egen tid.”

Langtrukken historie

Men mig når den aldrig at fængsle. Jeg synes, den er meget langtrukken, og det skyldes ikke de godt 500 sider, den strækker sig over, men mere en meget langtrukken historie, der kunne have været skildret på mindre end den halve plads om en mand, der noget usympatisk bedrager sig til storhed. Han er smart, han er snu, han forstår at underbetale sine medarbejdere og vokser derved til at blive en af Amerikas største frakkefabrikanter. Han har succes i erhvervslivet, men fallerer som menneske, og trods utallige forsøg på at finde en livsledsager mislykkes det. Han siger selv på side 506: ”Jeg er ensom. Midt i det øredøvende spektakel fra mine 600 symaskiner og klirren af alle de guldmønter, de hælder i mit skød, føler jeg ensomhedens dødlignende stilhed.”
Det er en stor og langtrukken roman uden stærke litterære træk, men det er også en emigrantroman om den fattige jøde, der kommer til tops i USA.

Abraham Cahan:
David Levinskys nye verden
513 sider • 249 kr.
Proskrift