Bono åbner den åndelige dør på klem

Han er intens, ærlig og direkte. Det er nogle af de stikord, man kan sætte på Bono efter at have læst journalisten Michka Assayas’ interviewbog, som Scandinavia har udgivet i en dansk oversættelse.Først og fremmest: Bono er en interessant person. Det afslører interviewbogen, som Scandinavia har oversat: Bono – i samtale med Michka Assayas.Spørgsmålet er, om Bono er interessant for andre end U2-fans og -interesserede.
Bono er jo godt nok en person, der bliver lyttet til. Men de ting, han siger i bogen om kristendommen, er ikke så epokegørende.
På den anden side er det måske også for meget at forvente. Så vidt jeg ved, render der ikke nogen rundt, som kunne forkynde som Paulus, sætte tingene på spidsen som Peter eller gennemskue folks sande dagsorden som Jesus.
Alligevel afslører Bono i bogen ubevidst (eller bevidst?), at han er en forkynder og derfor nok også i kraft af den, han er, det mest prominente og markante talerør for kristendommen, som verden i nyere tid har set. Og på det punkt slår han selveste Billy Graham, fordi Bono kan det, som eksempelvis Billy Graham i samme omfang ikke har haft mulighed for: At nå ud til masserne!

Troen fylder

Bogen giver et godt indblik i Bono. Berlingske Tidendes anmelder mente, at der blev tegnet et for lyserødt billede af Bono. Men det er måske, fordi anmelderen ikke er interesseret i at vide noget om Bono.
Dog kan jeg nogle gange godt følge anmelderen i den forstand, at Michka Assayas godt kunne gå lidt mere til Bono. Særligt på et område som Bonos tro.
For mig er der ingen tvivl om, at Bono virkelig tror, men endnu har ingen – så vidt jeg ved – i en interviewbog gået rigtig tæt på Bono og hans tro.
På den anden side så giver denne bog faktisk et ret interessant indblik i, hvor meget troen betyder for og fylder hos Bono.
Selvom det ikke står på Michka Assayas’ dagsorden at spørge ind til Bonos tro, så bruger Bono alligevel troen til at svare på Michka Assayas’ spørgsmål.
Flere gange gennem bogen henviser Bono til beretninger eller lignelser fra Bibelen. Enten fordi han er kommet ud ad en tangent, eller ganske enkelt fordi det er sådan, han bedst kan svare på et spørgsmål.

Ikke på skideren

Bogen rummer dog også enkelte afsnit, hvor Michka Assayas spørger ind til Bonos tro.
Og det kommer der dette ud af:
Bono: Kærligheden bryder ind i, om man vil, konsekvenserne af ens handlinger, og i mit tilfælde er det virkelig godt nyt, for jeg har gjort mange dumme ting.
Assayas: Det vil jeg gerne høre om.
Bono: Det bliver mellem mig og Gud. Men jeg ville virkelig være i knibe, hvis karma skulle være min dommer til sidst. Så ville jeg være på skideren. Det undskylder ikke mine fejl, men jeg stoler på nåden. Jeg stoler på, at Jesus tog mine synder på korset, for jeg ved, hvem jeg er, og jeg håber, jeg ikke er nødt til at stole på min egen religiøsitet.
Assayas: Guds søn, som tager verdens synder på sig. Jeg ville ønske, at jeg kunne tro på det.
Bono: Jamen, jeg elsker tanken om offerlammet. Jeg elsker tanken om, at Gud siger:
Hør her, I tåber, der er visse konsekvenser af den måde, I er på, af egoismen, og menneskets dødelighed skyldes jeres meget syndige natur, og lad os se det i øjnene:
I lever ikke noget særlig godt liv, vel? Handlinger har konsekvenser.
Pointen med Jesu død er, at Jesus tog verdens synder på sig, så at det, vi ikke har gjort, ikke vender tilbage til os, og vores syndige natur ikke høster den indlysende konsekvens: døden. Det er pointen. Det burde gøre os ydmyge … Det er ikke vores egne gode gerninger, der får os igennem himlens porte.

Åndelig nød

Og så vil jeg lige vende tilbage til det aspekt med, at Bono når ud til masserne.
For nylig hørte jeg en præst ganske rammende sige om Bono og U2 (citeret frit fra hukommelsen): “Bono vækker den åndelige nød, der er hos Vestens unge”.
Og at vi ikke skal være nervøse for, at det er Bono, der udfylder den rolle, viser denne bog. Bono kan ikke gøre det alene, der skal en fælles indsats til, både blandt vi unge, men også blandt de ældre.
Denne bog giver et godt indblik i, hvordan Bono møder den åndelige nød og taler til den. Det er inspirerende læsning!

Michka Assayas: Bono
372 sider • 299 kr.
Scandinavia.