Clinton siger god for dansk nødhjælp

Den danske organisation ”Projekt U-landshjælp til Selvhjælp” er kommet med på en liste over organisationer, som ex-præsident Bill Clinton anbefaler verdens rigmænd at støtte. Elly Vesterager, der er formand for den kristne organisation, giver Gud æren for succesen.Den kristne NGO ’Projekt U-landshjælp til Selvhjælp’ har gennem flere år haft succes med at hjælpe tanzanianske bønder videre med deres egne projekter. Nu får deres projekt overraskende støtte fra Bill Clinton.

Elly Vesterager fra Projekt U-landshjælp til Selvhjælp er her på besøg hos en af de mange tanzanianske banan-farmere, der er blevet hjulpet igang.

Projekt U-landshjælp til Selvhjælp (PULS) er en blandt mange mindre danske hjælpeorganisationer, som yder en ihærdig indsats i nogle af verdens fattigste egne.
Men nu har organisationen fået opmærksomhed, ikke kun i Danmark, men i hele den vestlige verden.
Årsagen er, at USA’s tidligere præsident, Bill Clinton, har nævnt PULS’s arbejde i Tanzania blandt de projekter, som han opfordrer sine kontakter rundt om i verden til at støtte.

Ideen er afrikansk

Bill Clintons tommelfinger vender opad, når det gælder U-landshjælp til Selvhjælps indsats i Tanzania.

For Elly Vesterager, der er formand for PULS, kommer det som en dejlig bekræftelse af indsatsen.
– Det, som har grebet Clinton, er, at det ikke er os fra vesten, som er kommet og har sagt, hvordan de skal gøre i Afrika, siger Elly Vesterager.
Hun fortæller om, hvordan hele organisationens arbejde er udsprunget af afrikanernes egne ideer.
– Det begyndte med, at min mand og jeg besøgte nogle venner, som var Danida-folk. De oplevede, at der var lang vej fra Danidas top til græsrødderne.
– Men så mødte vi en afrikansk mand, som sagde: ”Mama, hvis jeg bare havde en symaskine, så ville jeg ikke bede om noget, for så kunne jeg selv forsørge hele min familie.”
Det gav det danske ægtepar blod på tanden, og inden længe var de i fuld gang med at sende gamle danske symaskiner til Tanzania. Og hurtigt tog organisationen form.
I dag har arbejdet resulteret i opstarten af en teknisk skole med 300 elever, 10 små skoler, en mobil lægeklinik med oplysning om AIDS samt et velkørende landbrugsprojekt.

Bare vestjyske bønder

Elly Vesterager ser glad tilbage på de 13 år, PULS har eksisteret. Selv om organisationen ikke har prædiket kristendom, så føler hun, at Gud har hjulpet mange gange.
– Vi sagde til vores himmelske far: – Vi er bare vestjyske bønder, der ikke har forstand på det. Men så gav Gud hjælp undervejs.
– Når vi kom til Tanzania, mødte vi de rigtige mennesker på de rigtige steder på det rigtige tidspunkt, siger Elly Vesterager.

Gud overførte
andelstanken

Sådan kom organisationen for nogle år siden i kontakt med den tanzanianske agronom Dominique Ringo. Han havde udtænkt et koncept, som den danske organisation kunne træde ind i.
– Hver landmand får uddannelse og får for eksempel 50 bananplanter. Så underskriver de en aftale om, at når deres bananer sætter skud, så skal de give skuddene til tre andre bønder, der også får undervisning, forklarer Elly Vesterager og fortsætter:
– Vi havde i mange år tænkt over, hvordan vi skulle får andelstanken derud. Men så kommer vi derud, og så har han selv bygget det op.
Hun er ikke i tvivl om, hvor hjælpen kommer fra:
– Vi tror på, at Helligånden har ledt det, siger Elly Vesterager.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Bryder religiøse skel

Hun oplever også, at landbrugsprojektet er med til at bryde interne spændinger i landet.
– Der er både kristne og muslimer med i projektet. De arbejder sammen, og det nedbryder spændingerne.
– Vi havde for eksempel et sted, hvor vi måtte give hjælp til såsæd, fordi bønderne på grund af hungersnød havde spist såsæden. De kristne sagde da: – Vi vil gerne have, så vi kan dele med de muslimske naboer. Og det er da den bedste form for evangelisering, siger Elly Vesterager.

Blev kontaktet af fond

Den ihærdige indsats har gavnet mange i Tanzania – og kom også den danske Rockwool-fond for øre.
– Vi ved godt, at det ikke er let at få midler fra fondene, men de ringede selv til os og sagde, at Rockwool-fonden gerne ville se en ansøgning fra os, fortæller Elly Vesterager.
Det blev til et tilskud på 52.000 kr. til en lille skole – og kort derefter var fondens formand Tom Kähler med i Tanzania for at følge projektet.
– Han spurgte os, hvordan vi havde fundet de rigtige samarbejdspartnere, for al forretning står og falder jo med det.
– Jeg må fortælle dig det, som det er, svarede jeg: Vores Far i Himlen ønsker ikke, der er nogen, der lider af fattigdom, mens andre svælger i rigdom, fortæller Elly Vesterager og forklarer.
– Jeg kan ikke se, at der er andre end Gud, der kan give den overbevisning, at her er en person, man kan stole på.

Ingen hvide ansatte

Landbrugsprojektet i Tanzania er nu også kommet på dagsordenen blandt de internationale donatorer. Bill Clinton har gennem sin konference Clinton Global Initiatives givet tilsagn om at støtte den danske organisations projekt.
Elly Vesterager er overbevist om, at folk som Tom Kähler og Bill Clinton er grebet af kernen i PULS’ arbejde.
– Hemmeligheden er, at vi ingen hvide har på vores lønningslister. Vi finder de afrikanske eksperter i folket, siger Elly Vesterager.
Hun mener også, at hjælp-til-selvhjælp-princippet giver et meget mere ligeværdigt forhold til de tanzanianske samarbejdspartnere.
– Bagefter er de jo så stolte af sig selv. Så siger de ikke kun: Mange tak, for det I har lært os. Nej, de står med skuldrene oppe: – in the name of Jesus we have done it! sige Elly Vesterager.


Artiklen fortsætter efter annoncen: