Anglikansk kirke stiller ultimatum til USA-afdeling:
– Drop homofile ægteskaber!

– Drop tanken om at velsigne homofile ægteskaber, eller I ryger ud af kirkesamfundet! Så stærk er meldingen fra Den Anglikanske Kirke til Den Episkopale Kirke i USA. Den 30. september er deadline. Her skal Den Episkopale Kirke klart have meldt ud, at den er imod velsignelse af homofile ægteskaber. Ellers er den amerikanske kirke ikke længere en del af den Anglikanske Kirke.

– Den Anglikanske Kirkes lære er fortsat, at homoseksuel aktivitet ikke kan forenes med Skriften, siger ærkebiskop af Canterbury, Rowan Williams.

Det står klart efter et fem-dages møde i det internationale anglikanske kirkesamfund, der sluttede den 20. februar. På mødet, der foregik i Tanzania, skulle biskopper fra den anglikanske kirke rundt om i verden blandt andet tage stilling til Den Episkopale Kirkes holdning til vielser af homofile.

En regnbue-kirke

Den Episkopale Kirke i USA er en del af den globale sammenslutning af anglikanske kirker, men har de senere år adskilt sig fra de øvrige nationale kirker ved at have et mere liberalt forhold til homoseksualitet.
– Der var engang, hvor Den Episkopale Kirke blev kaldt ”Det Republikanske Parti i bøn”, men de seneste 30 år har det udviklet sig til en kristen regnbue-koalition, skriver Laurie Goodstein i en artikel i New York Times. Hun beskriver, hvordan kirken i dag tiltrækker mange, der har fundet frihed for deres egen særlige måde at udøve kristendom på.

Stiller ultimatum

Den globale sammenslutning af anglikanske kirker har dog som helhed et mere kritisk syn på blandt andet homoseksualitet.
Det slog den anglikanske ærkebiskop af Canterbury, Rowan Williams, tydeligt fast ved et pressemøde den 20. februar i Dar-es-Salaam.
– Den Anglikanske Kirkes lære er fortsat, at homoseksuel aktivitet ikke kan forenes med Skriften, sagde ærkebiskop Rowan Williams.
Den Anglikanske Kirke på verdensplan er nu gået ud og har stillet et ultimatum til den amerikanske afdeling: Enten tages der klar afstand til homofile vielser og homofile biskopper, eller også kan Den Episkopale Kirke ikke længere regnes som en del af Den Anglikanske Kirke.
Der er samtidig sat en tidsfrist på ca. 8 måneder, hvor den amerikanske kirke skal komme med sin beslutning.

Kirken splittet

For den liberale biskop Mark S. Sisk fra Den Episkopale Kirke i New York er det en svær situation.
– Det er meget vigtigt for mig at være en del af sammenslutningen af anglikanske kirker, men hvis prisen er, at jeg skal vende ryggen til bøsser og lesbiske, som er en del af denne kirke og en del af mig, så vil jeg ikke gøre det, siger Mark S. Sisk.
Den amerikanske kirke har også en konservativ fløj, og her ser man mere lyst på fremtiden.
– Jeg tror, det er begyndelsen på en proces, en mekanisme,som vil sætte os i stand til at arbejde mod helbredelse og forsoning, siger Biskop Bruce MacPherson fra Western Louisiana.

Ligner en skillevej

Som en protest mod den liberale linie har 45 konservative menigheder i USA ifølge New York Times allerede valgt at bryde med Den Episkopale Kirke og slutte sig direkte til Den Anglikanske Kirke i Europa. 7 andre har skabt deres egen anglikanske kirkeretning med den nigerianske ærkebiskop Peter Akinola i spidsen.
Men under alle omstændigheder vil datoen den 30. september være en skillelinie, som vil kunne mærkes. Det er deadline for Ærkebiskop Rowan Williams ultimatum til den amerikanske kirke. Et ultimatum, der kan føre til udskillelse af Den Episkopale Kirke fra verdens tredjestørste kirkesamfund.