Skriv til Suh

Har du et problem, så skriv til:
Psykolog Suh B. Jacobsen
Florensvej 14, st. tv.
2300 Kbh. S
eller mail til: Suh@Udfordringen.dk. Ikke alle breve offentliggøres. Du er velkommen til at være helt anonym, hvis du ønsker det.
Hjemmeside: www.suhjacobsen.dk

Jeg savner at vide, hvem jeg er
Kære Suh
Jeg er en kvinde midt i 30’erne, jeg har mand og tre børn. Som sådan er vi en ”kernefamilie”. Her på det sidste er det bare gået op for mig, at jeg tit egentlig er utilfreds, fordi jeg ligesom er forsvundet i dagligdagens mange gøremål. Jeg savner at mærke mig selv og vide hvem eller hvad jeg er udover ”bare” mor og kone. Jeg er glad nok for at være begge dele, men det er, som om det ikke altid er nok. Håber, du forstår mig og vil give mig en kommentar.
Hilsen Den mismodige

Kære Mismodige
Det lyder som om, at du/I er kommet til et punkt, hvor tingene kører på autopilot med faste vaner og rutiner for de fleste ting. Autopilot er ganske nødvendigt for at få hverdagen til at hænge sammen – det nytter jo ikke, at man hver eneste dag skal debattere, hvem der først går i bad og hvorfor. Og det er vældig praktisk, at man ikke skal genopfinde den dybe tallerken hver eneste aften, når man kommer træt hjem fra arbejde.
Men hvis ALT i ens liv er på autopilot, og man aldrig får den koblet fra – så er det dræbende for vitaliteten og kreativiteten. Så bliver de gode og praktiske rutiner pludselig til intetsigende og trættende ritualer, som bare sluger den ene dag efter den anden.
Og når vi holder op med at bruge os selv kreativt, aldrig stiller spørgsmålstegn ved-det-vi-plejer-at-gøre, så mister vi efterhånden fornemmelsen af os selv. Så er vi til sidst helt identitetsløse og oplever, at vi er reducerede til det, vi gør.
Sæt dig derfor ned og overvej nøje, hvilke ting i dit liv og i din dagligdag du kunne tænke dig at bevare som de er, og hvilke ting, du kunne tænke dig, skulle være anderledes? Hvilke specifikke ikke-mor- og ikke-kone-relaterede interesser er det på tide, at du får sat fokus på? Er der nogle af dine ansvarsområder, du kunne bytte med din mand, så der måske var anledning til at opleve familiedagligdagen fra en anden (og derfor måske lidt mere spændende) vinkel?
Snak grundigt med din mand om dine tanker, og læg sammen en plan. Måske tænker du, at det er et meget egoistisk projekt? Det er det slet ikke, for hvis du trives og har det godt med dig selv og den du er, så vil du både have mere at give af til din mand og dine børn, ligesom du også vil nyde dem meget mere!
Hilsen Suh

Skal kristne til
kristen psykolog?

Kære Suh J.
Hvis man som kristen skal gå til psykolog eller lign. er det så ikke bedst at gå ved en, som også er kristen?
Hilsen V. L.

Kære V.L.
Man behøver ikke nødvendigvis en kristen psykolog for at få hjælp til sine problemer, selvom man selv er kristen. En god psykolog, kristen eller ej, vil være meget påpasselig med at respektere de værdier og holdninger, som klienten har og lever efter, og også forsøge at inddrage og udnytte de ressourcer, som klienten kommer med – f.eks. den kristne tro. Hvis vedkommende mod forventning ikke gør det, er det klogt at skifte til en anden med det samme.
Når mange kristne alligevel foretrækker en kristen psykolog/behandler, er det oftest, fordi de føler sig mest trygge ved det. Der kan f.eks. være en bekymring for, om deres tro ellers vil blive ”angrebet”. Uanset om det er tilfældet eller ej, kan alene frygten for det være hæmmende i forhold til at skabe en tillidsfuld og fortrolig relation. Nogle synes ydermere, det er betryggende at vide, at deres behandler på egen hånd kender til den kristne verden og de værdier og normer, der er der. Man synes, at det så er lidt nemmere at sætte ord på tankerne og problemerne. Samtidig er man måske tryg ved at vide, at der i hvert fald ikke interveneres ud fra anden religiøs overbevisning.
I sidste ende er du nødt til at overveje, hvilke fordele og ulemper der vil være for netop dig med henholdsvis den ene eller den anden mulighed og så træffe din beslutning derefter. Husk at valg af psykolog/behandler er meget individuelt, og at det ofte handler meget om kemi og personlig præference. Det er altafgørende for et godt forløb, at du føler dig helt tryg og på bølgelængde med vedkommende.
Held og lykke med valget.
Hilsen Suh