Sælger hus for at hjælpe verdens børn

Familien Anhøj gør sit til at mindske fattigdommen i verden. De har bl.a. sat deres villa til salg for at leve nøjsomt og få mere tid til organisationen Børn Sulter.

Klimaændringer er ikke det eneste problem, verden står overfor. Også fattigdom er så udbredt, at 5,6 mio. børn verden over går sultne i seng. Hvis de har en seng. Derfor vedtog en række stats- og regeringschefer i år 2000 en række målsætninger på udviklingsområdet frem til 2015. De går bl.a. ud på at halvere fattigdommen i verden, både for mennesker, der må leve for mindre end én dollar om dagen og dem, der lever i egentlig hungersnød.

Nu skriver vi 2007 og er næsten halvvejs – og hvordan går det så? Der er ikke helt friske tal på Udenrigsministeriets hjemmeside, men tal fra 2003 giver et fingerpeg: Syd- og Østasien har det største antal fattige, men i specielt Kina og Indien er der sket store fremskridt. Således er 150 millioner mennesker i Kina – eller 12 pct. af befolkningen – kommet ud af fattigdommen. Men i Latinamerika, de arabiske lande og ikke mindst i Afrika syd for Sahara stiger antallet af mennesker, der lever for mindre end én dollar om dagen.

Vil sælge hus

Hvad gør man så? Venter på flere bureaukratiske regeringsprogrammer?
Nej, det kan Tina og Carsten Anhøj fra Mariager ikke vente på. Derfor har de selv startet en nødhjælpsorganisation og sat deres hus til salg for at få mere tid til tage sig af fattige børn i verden.
Som kristne kunne Tina og Carsten Anhøj ikke se passivt til, at andre – og især børn – i verden måtte lide i ekstrem fattigdom:
– Vi skammer os næsten over at have det så godt. Tænker hele tiden på, at størstedelen af verdens befolkning er fattige. Det værste, der næsten kan ske for os danskere er sygdom, men ellers lever vi i et nydelsesorgie, siger Tina Anhøj.
– Vi har sat vores hus til salg for at frigøre Carsten til at drive Børn Sulter. Vi vil samtidig gerne leve mere nøjsomt, for at andre må lykkes. Vi er trætte af det overforbrug, vi så nemt kommer til at leve i.
Tina Anhøj er social- og sundhedsassistent og Carsten Anhøj er netop blevet færdig som religionssociolog.

Børn i laser

Tina mødte Carsten i 1995, da hun rejste til Colombia for at arbejde blandt børn i slumkvarterer. Siden har de begge ikke kunnet slippe de voldsomme indtryk, børnene gjorde på dem. Efter hjemkomsten til Danmark holdt billeder af lidende barneansigter dem vågne om natten. Og en vision om at gøre et større arbejde for børn blev mere og mere brændende, indtil Tina en dag oplevede et syn fra Gud.
– En lille fattig dreng i laset tøj stod foran mig, løftede sine arme og bad om hjælp. Efter dette syn følte jeg, Gud sagde, at jeg skulle hente en gammel andagtsbog og slå op på en bestemt dato. Det gjorde jeg, og der læste jeg om en læge i Sydamerika, som havde startet et børnehjem. En dag trådte en lille dreng i laset tøj ind til ham på børnehjemmet og bad om hjælp. ”Hvem kan anbefale dig?” spurgte lægen, hvorefter drengen løftede armene og svarede: ”Kan disse laser anbefale mig?”.
Denne oplevelse satte skub i sagerne. I juni 2006 stiftede Tina og Carsten Anhøj sammen med Janni Christensen hjælpeorganisationen Børn Sulter.

Hvorfor ikke bare stille samvittigheden med at blive medlem i en allerede eksisterende hjælpeorganisation?
– De sidste par år er vi blevet ramt af billeder på tv af sultende børn. Vi bad meget over det og beder stadig for børnene. Vi føler ikke, at det er nok at sende penge. Vi vil bruge vores liv på børnene. Vi nåede til et punkt, hvor vi ikke kunne holde ud ikke at gøre noget.

Når vidt omkring

Børn Sulter har selv startet et lille børnehjem i Nepal og hjælper børn i Katmandu som lever i ekstrem fattigdom – børn, som er udstødte eller har mistet deres forældre. Hele 41 pct. af Nepals befolkning er børn, oplyser Tina Anhøj. Derudover har Børn Sulter formidlet nødhjælp til Tanzania og Indien. I Indien støttes et hjem for små piger, som lever som udstødte på grund af deres tro. Behovene er store, og de lokale ønsker at bygge flere pigehjem for de midler, der kommer ind.

I løbet af de første 8 måneder har Børn Sulter fået 170 medlemmer. Målet er at have 300 faste medlemmer som hver giver 35 kr. om året. Det giver nemlig adgang til at søge offentlige tilskud fra Danida og fonde. Samtidig skal velgørenhedskoncerter og andre tiltag samle penge ind til projekterne:
– Vi har i Børn Sulter ønsket at gøre det lidt anderledes mht. økonomien. Vi har to separate konti som donoren frit kan vælge imellem: Én konto til administration og drift, og en anden til børnene. Det betyder, at de penge, der er øremærket til børnene går ubeskåret hertil.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Børn Sulter er opmærksomme på, at hjælpeorganisationer ofte er i mediernes søgelys. Her afsløres det hurtigt, hvis der bruges for mange af donorernes penge på administration, og hvis der forekommer korruption blandt udstationerede medarbejdere.

Pålidelige medarbejdere

Hvordan undgår I det, når I styrer arbejdet herhjemmefra?
– Vi er meget opmærksomme på, at vore medarbejdere er til at stole på. Det er afgørende at kontakterne derude er rigtige. Vi ønsker i Børn Sulter at medarbejderne skal være drevet af Guds kærlighed og være personlige kristne som os selv, da vi mener, at Guds kærlighed er det bedste, man kan give børnene.
– Samtidig er det en balancegang, hvor mange penge vi skal bruge på at markedsføre os herhjemme. Vi lever på, at Gud åbner dørene for os. Indtil videre har vi ikke nogen særlig reklame, kun nogle streamers og folders, men vi vil lave T-shirts snart.
– Vi har som mennesker fået ressourcer og muligheder, så vi kan hjælpe på alle mulige måder. En frikirke i Ålborg Øst har kontaktet os og vil i deres by gøre opmærksom på Børn Sulter. De vil arrangere en koncert d. 24. maj, og pengene går til Børn Sulter.

Fakta: FN’s 2015-mål
I år 2000 vedtog stats- og regeringschefer en række målsætninger frem til 2015:


Artiklen fortsætter efter annoncen:



1. Halvere fattigdommen
2. Sikre skolegang for alle børn
3. Sikre kvinder ligestilling
4. Nedbringe børnedødeligheden
5. Nedbringe dødeligheden blandt gravide og fødende kvinder med tre fjerdedele
6. Stoppe spredningen af HIV/AIDS og andre smitsomme sygdomme
7. Sikre et bæredygtigt miljø og halvere andelen af mennesker uden rent drikkevand.
8. Sikre øget bistand, retfærdige handelsregler og gældslettelse for udviklingslandene.

Kilde: Udenrigsministeriet