Indre Mission ruster op i Østjylland
Mens andre lukker missionshuse på stribe, bygger Århus IM nyt multicenter til 30 millioner. Så er første spadestik taget til byggeriet af det nye store missionshus i Vejlby i det nordlige Århus. Byggeriet kommer til at koste 30 millioner kroner – og Indre Mission kalder det selv for et af de væsentligste missionsprojekter i Danmark i de seneste 85 år.
Neonkorset på det karakteristiske og centralt beliggende missionshus Carmel i Nørre Allé fra 1920 bliver slukket og afløst af et topmoderne kristent multicenter på Vejlby Centervej, ved siden af Købmandsskolen. Den 13.000 m2 store grund omskaber Indre Mission Århus til et nyt center på 1200 m2, der vil blive en kombination af kulturcenter, missionshus og kirke. Udover pengene fra salget af Carmel skal man finde 5 millioner kroner gennem lån og indsamlinger blandt IMs 200 støtter i byen.
Den opdaterede opfattelse af et moderne missionshus samler et utal af funktioner (køkken, café, radiostudier, værksteder, mødelokaler, fem-seks kollegieværelser, kontorer, konferencesal m.m.) under ét tag. De forskellige lokaler, hvis interne funktionalitet ligger milevidt fra hinanden, er orkestreret i et kvadrat rundt om en central sal, der fungerer både som samlende opholdsrum og torv.
Rummene er fleksible og kan huse 400 mennesker.
– Det gamle missionshus havde fire etager, store trappeopgange og er ikke bygget til de mindre enheder, der i dag er brug for. Og så er det dyrt i drift, siger Svend Børge Jensen, der er formand for Carmels bestyrelse, til DR-Østjylland.
Det unge århusianske arkitektfirma Sert + Sleth har vundet konkurrencen om at tegne kulturcentret. Der er ikke meget konservativt over byens kommende store kultur- og aktivitetscenter som nabo til Købmandsskolen.
Arkitekturen er nyskabende, meget sprælsk og langt fra forestillingen hos de fleste om, hvordan et missionshus ser ud. Men Indre Missions projektgruppe har ønsket et kristent center som kraftfuldt signalerer, at også Indre Mission følger med tiden.
– Vi har ønsket at skabe et ikon for kirken, næsten et logo. Da kirkens projektgruppe første gang så arkitekturen løb de næsten skrigende bort. Men da de fandt ud af, at vi havde indbygget alle de ønskede funktioner, sagde de ja, siger arkitekt Søren Leth til Jyllands Posten.
Bygningens utraditionelle karakter signalerer, at der er tale om et hus med liv i. Set ovenfra ligner bygningens grundplan en professor-terning med ni kuber; set fra siden en kongekrone eller bjergtoppe. Bygningen er både firkantet og skæv på samme tid. Udvendigt afspejler den særprægede konstruktion husets utallige funktioner. Århus får sig hermed endnu et bemærkelsesværdigt byggeri.
– Vi har kontakt med 300-400 unge, siger missionær og teamleder Jørgen Knudsen til Århus Stiftstidende. Han mener, at unge lægger vægt på lederskab og at have et mål at arbejde hen imod.
– Det fokuserer vi på. De unge ved, hvad vores værdier er. Det kan de godt lide. De unge er også bevidste om, at når man som kristen kommer til en storby, så er man nødt til at søge ind i et kristent fællesskab, vurderer Jørgen Knudsen.
Man forventer, at det nye missionshus står klar i februar næste år og bliver samlingssted for de eksisterende foreninger i Carmel og Vejlby IM, som holder til i Vejlby Kirke.