Organisten har en forrygende travl påske

Det er ikke kun de mange gudstjenester i påsketiden, der gør højtiden travl for organist Erik Linow fra Vejle. De sidste uger har kalenderen været fyldt med øvelser til det rytmiske passionsoratorium ”7 døgn i Jerusalem”, som han var dirigent for palmesøndag. Vi fangede ham mellem øvelsen til det store påske-brag.
Vor Frelsers kirke i Vejles organist og kantor, Erik Linow, har indstuderet mange værker med kor og orkester. Han anmelder jævnligt klassisk musik i Udfordringen og har i mere end 10 år stået for de tilbagevendende påskekorkoncerter – blandt andet påskemusik fra Frans af Assisis musik og mere moderne som i år. Han spiller desuden med i to kammermusikensembler, Jydsk Kirketrio og Ecclesia-Duoen, der laver koncerter over hele landet.
Litterik i cyberspace
I ”Fyldepenne-verdenen” hedder han Litterik. Her er han cyber-space-forfatter til aforismer og gruk, blandede tekster, digte og noveller. Han har læst ca. 600 bøger. Som han siger med forfatteren Doctorow:
– Den bedste måde at lære forfatter-metieren på er ved at læse en masse og selv gøre sig sine betragtninger.
Skrivekunsten har han ikke fra fremmede. Hans far, møllermester Hans af den gamle skole, lærte ham at bukke og sige tak. Hans rejste fødeøen Als rundt som troubadour i fremsigelse af sønderjydske digte af alsingerdigteren Martin N. Hansen og egne møllesange.
Eriks første spillelærerinde, gamle fru Cortzen i Bækgade i Nordborg, var tysker og forsøgte sig også forgæves med en manende pegefinger: ”Erik, weist du wie viele Stunden Frans Liszt øvede sig hver dag?” Pause ”10 Stunden!!”.
Erik elsker at fortabe sig i naturen, stor musik, litteratur og bildende kunst. Og han rejser gerne til Provence eller Grækenland og er med i en mandeklub

Spilleglæde

Organisten blev født i Elstrup på Als i 1957 i en luthersk-missionsk familie. Han blev gift med sygeplejersken og organisten Lis i 1980. Hende mødte han til en Mozart klaverkoncert i Tivolis koncertsal – venligt arrangeret af en behjælpsom kusine.
Erik Linow har bifagseksamen i musik fra Københavns Universitet i 1983. Blev organist i Ho, Oksby og Mosevrå kirker i det Vestjylland 1986 – 91. Imens tog han den Kirkemusikalske Diplomeksamen (organist- og korlederuddannelse) fra Vestjydsk Musikkonservatorium og blev færdig i 1990.
I 1991–94 var han organist ved Alderslyst kirke ved Silkeborg, og i 1994 blev han organist ved Vor Frelsers Kirke i Vejle. Imens blev han i 2001 cand. phil. (Master of Art) i musik på Århus Universitet.

Erhvervskort

For at se andre mennesker end sin fag-omgangskreds tog han erhvervskørekort til bus, lastbil og lastbil med anhænger. Det er han lidt stolt af.
Når Erik Linow sammensætter program til sine kirkekoncerter, satser han gerne på en blandning af highlights, klassikere og flotte, velklingende stykker – og hvis der er modernitet over dem, så altid publikumsvenlige.
Teologisk betegner han sig selv som som en gammelluthersk-grundtvigiansk-ortodoks folkekirkemand med et snert af det karismatiske.
Henrik Nordborg