Jeanette Munksbøl viser nye billeder i pinsen

Pinselørdag åbner Galleri Munksbøl endnu engang sin sommersæson med en fernisering af en række helt nymalede værker, frembragt i tiden mellem påske og pinse.Det er tid for forårsferniseringer og traditionen tro er der også forårsfernisering i Galleri Munksbøl i Melby ved Frederiksværk og Hundested.

Maleri af Jeanette Munksbøl.

Som sædvanlig går Jeanette Munksbøls billeder deres egne, forunderlige veje.
Der er mange lag i årets produktion af symbolistiske og surrealistiske motiver, og den eksistentielle undertone kan ikke skjules.
Der er tænkt over og mærket på livet, og under landskabernes konkrete motiver ligger fortællingen, åben for beskuerens egen fortolkning og sindsstemning.
Højsangen i Gamle Testamente har været ind over mange af billederne, der er præget af lys og det livgivende vand, der kommer til os. Tempelkilden i Jerusalem går igen i flere af billederne. Under arbejdet med de nye billeder har sætninger som ”Løb min elskede som en gazelle” og ”Kom min elskede, lad os løbe” fra Højsangen været med. Der er en bydeform i det, en udfordring til nye muligheder i livet.

Livet er en gåde

I pinsen viser Jeanette Munksbøl helt nymalede værker i Galleri Munksbøl i Melby ved Frederiksværk.

“Vort liv er en gåde, en smuk melodi, som slet ingen anden kan spille…” Sådan lyder ledsageteksten til et af malerierne. Både det gådefulde og det melodiøse spiller med i udstillingens grundstemning. Det handler om forandring, om sansninger og om, at livet kommer os i møde, på mange forskellige måder.
Der er masser af tilbud fra lysets verden til mørkets verden i de billeder, men der er også tænksomhed. Tilbud, der vil betyde forandring. Er det for eksempel en tænksom asylansøger med ryggen mod muren ved en lukket dør og hvad er hans muligheder? Der er masser af tolkningsmuligheder for beskueren i de fleste af Jeanette Munksbøls billeder – og midt i det hele dukker den smukke røde valmue op. Den er med hvert år i forskellige variationer, men den trænger sig på, siger Jeanette Munksbøl til Udfordringen.
Også helt konkret er der mange lag på lærrederne – papir, en side fra bibelen, en lysedug som hovedbeklædning, et nodeblad og masser af maling – både de små og de store pensler har været i gang. Teknikken spænder vidt, lige fra helt klassisk maleri til det mere eksperimenterende.

Fernisering i haven

Som det efterhånden er blevet en tradition ved galleriets årlige fernisering samles gæsterne i haven kl. 14.30, hvor Jeanette Munksbøl fortæller lidt om tankerne bag udstillingen, og læser digte under musikledsagelse af sin mand, Erik Christiansen, på guitar. Galleriet ligger på landet midt i den smukke nordsjællandske natur på Tollelrupvej 72 i Melby.