Konference i Oslo markerer europæisk pinse-jubilæum

Den norske pinsebevægelse er vært for en storstilet konference i Oslo Spektrum, som skal markere 100-året for pinsevækkelsen i Europa. Den 18.-24. september er Norge vært for den europæiske konference ”Pinse for alle”, der markerer 100-året for pinsevækkelsen i Europa.

Kendte navne som Broder Yun og Reinhard Bonnke, Lynda Randle og Carola deltager ved pinsebevægelsens europæiske jubilæumsfest i Norge til september. Arrangørerne forventer fuldt hus, dvs. 9.000 deltagere, til møderne i Oslo Spektrum.

Der bliver trukket på alle kræfter, når Den Europæiske Pinsebevægelse fejrer sit 100-års-jubilæum til september. Med en storstilet konference i Oslo Spektrum vil deltagerne kunne møde en lang række kendte prædikanter og få en fornemmelse for, hvor pinsebevægelsen er i dag.

Bonnke og ’den
himmelske mand’

Blandt talerne er de mest kendte nok lederen af Pinsebevægelsen i Europa Ingolf Ellssel, kinesiske Broder Yun (kendt som ”den himmelske mand” red.) og evangelisten Reinhard Bonnke.
Derudover er der møder med en lang række norske prædikanter. Talerlisten har også dansk islæt i form af Jarle Tangstad fra Pinsekirken i København.
Jubilæumsfesten indeholder også en række musikalske indslag fra kendte kristne kunstnere. Det drejer sig om amerikanske Lynda Randle, australske Hillsong United, Carola foruden et stort gospelkor, samlet til anledningen.

Plads til 9.000

Arrangørerne oplyser, at Oslo Spektrum har plads til 9.000 deltagere, men henviser til, at man ved tidligere internationale arrangementer har kunnet tiltrække væsentligt flere.
– Da Pinsebevægelsen arrangerede verdenskongres i de samme lokaler i 1992, blev der sat publikumsrekord med 110.000 besøgende i løbet af fem dage, siger administra-tionsleder i Pinsebevegelsens lederråd, Trond Filberg.
Han tør dog ikke sige, om man kommer op på lignende tal denne gang, men oplyser, at mange af møderne vil være åbne for alle.

Metodistpræst bragte
”pinsen” til Norge

Fejringen af pinsebevægelsens jubilæum fører tilbage til historien om pinsebevægelsens begyndelse i Los Angeles i 1906.
I en lille kirke på Azusa Street blev en lille gruppe kristne dette år grebet af Helligåndens virke. Disse kristnes erfaringer bredte sig langt ud, først i USA og senere videre ud i verden, og blev kendt som Pinsebevægelsen.
I Norge var det metodistpræsten Thomas B. Barratt, som stod i spidsen for pinsevækkelsen. I 1906 drog han på en indsamlingsturné til Amerika for at samle penge ind til et hjem for hjemløse og udstødte. Indsamlingsmæssigt blev rejsen en fiasko, men under opholdet i USA kom han i kontakt med en kristen vækkelse, som forandrede ham gennem mødet med Helligånden.

Videre til hele Europa

Thomas B. Barratt havde en vision om, at det, han havde oplevet, skulle tilføres hele den norske kristenhed. Sådan gik det ikke. I stedet blev han grundlægger af et nyt kirkesamfund, Pinsebevegelsen. Barratt regnes også som en apostel for pinsevækkelsen i Europa, som nu i 2007 fejer sit 100-års jubilæum.

Fire millioner
pinsevenner i Europa

I dag er der ca. 50.000, som tilhører pinsemenigheder og karismatiske menigheder i Norge. I Danmark er antallet ca. 5.500. På europæisk plan anslår man, der er ca. fire millioner pinservenner.


Artiklen fortsætter efter annoncen: