Pinsekirker vokser udenfor Europa

Pinsevennerne og de karismatiske bevægelser repræsenterer en af de hurtigst voksende dele af den globale kristendom. Minst 25 procent af verdens to milliarder kristne er medlemmer i disse miljøer. På europæisk plan er billedet dog anderledes.En amerikansk undersøgelse viser, at pinsekirker og andre karismatiske kirker er i hastig vækst på verdensplan.

Pinsebevægelsen eksploderer i vækst i store dele af verden, men ikke i Europa, hvor kirken er mere civiliseret.

Uanset hvilke synspunkter man måtte have om den europæiske «civiliserede» pinsevækkelse, kan man slå fast, at den nok virker blodfattig og farveløs, sammenlignet med den intense pinseild, som brænder over hele den tredje verden. Mens pinsebevægelse i Europa kæmper for sit liv, eksploderer pinsevækkelsen i Asien, Afrika og Latin-Amerika.

Stor vækst
uden for Europa

Bladet Ministry Today har præsenteret en analyse, som «The Pew Forum on Religion & Public Life» har lavet om pinsevenner og karismatikere i ti lande i flere verdensdele. Man har besøgt landene USA, Brasilien, Chile, Guatemala, Kenya, Nigeria, Syd-Afrika, Indien, Filippinerne og Syd-Korea. Karakteristisk nok har man ikke fundet det interessant at besøge et europæisk land. En af årsagerne kan være, at mens pinsevækkelsen går frem med stormskridt i Asien, Afrika og Latin-Amerika, er man i bedste fald stagneret i Europa.

Flertal blandt kristne

Undersøgelsen viser, at pinsekristendommen er en ledende faktor i flere af landene. I Guatemala er 60 procent af alle kristne pinsekarismatiske. I Brasilien og Kenya er tallet lidt over 50 procent. I hvert af landene i undersøgelsen udgør pinsekristendommen over 10 procent af de kristne, med undtagelse af Indien, hvor blot 5 procent af de kristne er pinsekarismatiske.
I otte af de ti lande er de karismatiske bevægelser større end de klassiske pinsebevægelser. I Kenya og Nigeria, derimod, er der stærke pinsebevægelser, som har deres udspring i den såkaldte Azusa-vækkelse i begyndelsen af 1900-tallet.
I Latin-Amerika og Afrika har de klassiske pinsevenner haft størst fremgang, fra 9 procent af landets befolkning i Chile til 33 procent af befolkningen i Kenya.
De største koncentrationer af såkaldte karismatikere findes i Guatemala og Filippinerne (40 procent af befolkningen) og Brasilien (34 procent). I landene Brasilien, Chile, Guatemala, Kenya og Filippinerne er to tredjedele af protestanterne enten pinsevenner eller karismatikere. I Nigeria er seks ud af ti protestanter pinsevenner eller karismatikere.

Praktiserer
nådegaverne

I syv ud af de ti lande sagde over halvdelen af de adspurgte, at det var almindeligt i deres kirker med tungetale, tolkning af tungetale, profetiske budskaber og mirakuløse helbredelser. Som en kontrast sagde kristne udenfor de pinsekarismatiske miljøer i disse lande, at disse fænomener ikke skete ved deres møder.

Ikke så meget
tungetale

Men også blandt de pinsekristne er den klassiske tungetale mindre almindelig end før. I seks af de ti lande sagde fire ud af ti pinsekristne, at de ikke selv taler i tunger.
Når det gælder troen på guddommelig helbredelse, er den stor blandt pinsefolket, hvis man skal tro undersøgelsen i Ministry Today. I samtlige ti lande sagde et stor flertal af de adspurgte, at de selv har oplevet, at Gud har grebet ind i deres liv med helbredelse.

Uddriver dæmoner

Pinsevenner over hele verden har også et forhold til åndsmagter og uddrivelse af onde ånder. Det, som overrasker i undersøgelsen, er, at de klassiske pinsevenner har oplevet mere af dette end karismatikerne. 79 procent af pinsevennerne i Nigeria og Guatemala praktiserer uddrivelse af onde ånder i deres menigheder, fulgt af 77 procent i Brasilien, 74 procent i Indien og 72 procent på Filippinerne.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ser mere lyst
på økonomien

Af andre interessante ting, som undersøgelsen afslørede, var, at de pinsekarismatiske ser mere positivt på deres økonomiske fremtid end andre kristne. De er også langt mere Israels-venlige end andre kristne, og de er langt mere positivt indstillede over for kvindelige menighedsledere end kristne fra de historiske kirkesamfund. I ni ud af de ti lande mente et stort flertal af pinsevennerne, at Gud vil give materielle velsignelser til mennesker med stor tro.
Fra www.pinseforalle.no
Af Oddvar Johansen