Stop centrifugalkraften, jeg vil af

Bodil Sangill folder sig for alvor ud som forfatter i den meget læseværdige novellesamling „Gribbe dræber ikke“.Vi har ofte i en stresset hverdag hørt sætningen: Stop verden, jeg vil af. Det lille mundheld kom jeg til at tænke på, da jeg læste Bodil Sangills novelle „Ud af centrifugen“.Den er en af seks gode noveller af Bodil Sangill i en ny novellesamling fra forlaget Fokal.  
Novellen er et opgør med det overstressede samfund, vi har skabt, som kører mennesker ned i utide og derefter kasserer dem.
Kravene bliver større og større på arbejdet, i familien og blandt omgivelserne, og mennesker går i stykker, bliver „for syge til at arbejde og for raske til at gå hjemme“, indtil det for alvor går galt, og snoren knækker.  
Livet har stillet sine krav, og endnu et menneske går ned, men når at krybe ud af centrifugen i tide, når at mærke efter, hvad hun selv helst vil i stedet for at lytte til omgivelsernes krav – og beslutter sig så for et mere enkelt liv. 

Sætter fingeren på
nogle ømme punkter

Novellen er velskrevet og sætter ligesom de fem øvrige noveller fingeren på nogle ømme punkter i vores danske samfund og gør det med en god portion kristen indfølings-evne. De handler alle sammen om muligheden for at vælge sit liv og at turde vælge lyset i livet, at vælge samvær med mennesker frem for ophobning af mammon. Der er en længsel efter det vigtige i livet.  Derfor er disse seks noveller bestemt værd at læse med et ønske om, at det vil sætte tanker og følelser i gang.

Om at turde være
– og at turde vælge

„Sort skærm“ handler om alt det, man kunne nå i familien, hvis bare fjernsynet gik i styk-ker. Familien nåede lige at få et glimt af det og nyde det, før fejlen blev fundet.
I „En lånt dag“ møder vi den aldrende kunstner på plejehjemmet, der har brug for og får mulighed for at indrette sig anderledes end de øvrige beboere.
„Perlerne“ taler meget stærkt om at være til stede, når man bør være det. Det kan så let blive for sent – og så er det netop for sent.
I „En golfbold af guld“ møder vi manden fra regnskabs-kolonnerne på sin første dag som pensionist, hvor han oplever værdien ved at være noget for sit barnebarn, men også opdager, hvad han er gået glip af i forhold til sine egne børn, da de var i den alder.
Til sidst i „Gribbe dræber da ikke“, titelnovellen, møder vi en langtursvandrer, der bliver overrasket af gribbe. Det stod der ikke noget om i program- met, og mere skal jeg ikke antyde her i anmeldelsen. Læs den sammen med de fem øvrige noveller. 

Med flot udtalelse af Margrethe Vestager

 
Jeg har tidligere læst flere børnebøger af Bodil Sangill, men i denne flotte novellesamling folder hun sig for alvor ud som forfatter, og jeg glæder mig til at se mere fra hende. Kommer der mon en dag en roman?
Fhv. kirkeminister fra Radikale Venstre, Margrethe Vestager, skriver meget flot på bagsiden af novellesamlingen, og jeg er enig med hende i hvert eneste ord.

Bodil Sangill:
Gribbe dræber ikke
Novellesamling
138 sider • 149,95 kr.
Fokal