Nyt museum i USA vil fortælle om skabelsen

Gud er kommet på museum. For 27 millioner dollars har den amerikanske organisation ’Answers In Genesis’ bygget et skabelses-museum, der deler vandene i USA. Et nyt skabelsesmuseum i USA vil fortælle om livets oprindelse – men ikke ud fra Darwins evolutionslære.

Initiativtager til Creation Museum, Ken A. Ham, stiller gerne op til fotografering sammen med museets Tyranosaurus Rex. Den er trods sit frygtindgydende udseende ikke levende.

Den 28. maj åbnede et nyt museum nær Cincinnatii USA, men længe inden åbningen vakte det stor opmærksomhed. Det er nemlig et skabelses-museum (Creation Museum), hvor videnskab og kristen tro ikke er modsætninger. Men i forening skal de fortælle gæsterne om, at verden er skabt af Bibelens Gud.
Et af de store trækplastre i den 20.000 kvadratmeter store udstilling er 55 enorme figurer af mennekser og forhistoriske dyr.
Figurerne, hvoraf flere er mekaniske, er placeret i små og store scenarier, hvor man kombinerer planter og dyr fra samme tidsperiode.
Således er der lavet en scene med Edens Have, hvor der som en helt naturlig del af udstillingen er placeret dinosaurer.

Fortæller om tro

Det er organisationen Answers in Genesis (Svar i skabelsen), som står bag. Grundlægger og idémand til museet, australskfødte Ken A. Ham, lægger ikke skjul på, at meningen er, at de besøgende skal præsenteres for den kristne tro.
– Formålet er at bruge videnskaben til at vise, at Bibelen er sand, at Bibelens historie er sand, og at evangeliet derfor er sandt, siger Ken A. Ham, der oprindeligt har en universitetsuddannelse i miljøbiologi.

Videnskab med Gud

I et interview til ANS News forklarer han, at der ikke behøver at være modsætningsforhold mellem videnskab på højt plan og tro på Bibelens lære.
– Både dem, der tror på skabelsen, og dem, der tror på evolutionslæren, benytter jo den samme videnskab og de samme beviser. Forskellen er blot de forudindtagede holdninger om vores oprindelse, siger Ken A. Ham.

Stor debat i USA

Oprettelsen af et skabelsesmuseum har båret nyt ved til debatten om videnskab og tro i USA. En debat, der slår i gennem på højeste politiske plan.
For nylig under en tv-transmitteret debat mellem republikanernes præsidentkandiater, var der tre af kandidaterne, der sagde, at de ikke tror på evolutionslæren.
– Bare det faktum, at studieværten stillede spørgsmålet, understreger, at ’skabelse eller evolution’ er et ultravarmt debatemne, siger Ken A. Ham.
På åbningsdagen blev debatten synliggjort af omkring 50 demonstranter, der uden for indgangen gik foran i, hvad de kaldte en ”Demonstration for fornuften”.

Evolutionsfolk er bange

Creation Museum i Cincinnati i USA er fyldt med store livagtige dinosaurusfigurer. Sammen med plancer og video skal de overbevise gæsterne om, at det er Gud, der har skabt verden.

Kritikerne af museet mener, at man bevidst manipulerer med de videnskabelige metoder, og frygter, at kommende generationer vil blive forledt.
– Når de forsøger at gøre børnene usikre på, hvad virkelig videnskab er, så er man som videnskabsmand forpligtet til at råbe op, siger Lawrence Krauss, der er forfatter og professer i Fysik på Case Western Reserve University i Cleveland. Han har været foregangsmand i en underskriftindsamling, hvor over 2000 videnskabsfolk primært fra universiteterne har advaret imod museet.
Ken A. Ham tager kritikken med sindsro. Han henviser til, at langt hovedparten af alt naturvidenskabeligt undervisningsmateriale er baseret på evolutionslæren.
– Og så er de bange for ét enkelt skabelsesmuseum? Jeg tror, at de dybest set er bekymrede over, at vi vil sprede informationer, som de ikke ønsker, folk skal høre, siger Ken A. Ham.

Kritikere hjalp museum

Den kristne videnskabsmand fortæller til avisen Cincinnati Enquirer, at kritikerne bærer en del af skylden for placeringen af museet, og at det er blevet så stort, som det er.
– Da vi så på den første byggegrund i 1996, skabte kritikerne af museet alle mulige problemer for os, forklarer Ken A. Ham.
Resultatet blev, at organisationen måtte opgive sit byggeprojekt på 10.000 kvadratmeter, og med en beliggenhed 20 minutters kørsel fra nærmeste motorvej.
– Men så ledte Gud os i stedet til denne byggegrund ved en større motorvejssammenfletning. Her har vi bygget en meget større bygning og har en meget større vision og en større påvirkning på omgivelserne. Så, jeg vil faktisk takke den lokale humanistgruppe for hjælpen, slutter Ken A. Ham.