Højtider skal markeres og fejres – ikke forklares

Flot inspirations- og opslagsbog om fester og livets grænsestunder.Søndag er ikke bare endnu en arbejdsdag. Hvorfor ikke? Langfredag ikke blot en fridag. Hvorfor ikke? Hvad gør man for at få inspiration til at fejre bryllupsdagen for 32. gang? Hvordan sætter man ord på dødsfald, dumpede eksaminer og venskaber, der går i stykker?Tradition og liv er en opdagelsesrejse i vores traditioner og deres mening og indhold.
For nogle år siden udgav den svenske præst Martin Modéus bogen Tradition og liv. Den er forlæg for denne nye flotte danske bog fra Unitas Forlag: Tradition og liv. Modéus’ bog har været en stor succes i vores søsterland Sverige, fordi kulturen er ridset op: Hvad er traditionerne i forbindelse med (kirke-)året, livets højtider, ugens og dagens rytme samt højdepunkter og svære stunder?

Livets højtider gennem kirkeåret

På en enkel, pædagogisk og smuk måde videregiver bogen kulturarven i kirkeårets gang. Alle de danske højtider bliver gennemgået med baggrund for fejringen og med forslag til konkrete måder at fejre dagen på, suppleret med madopskrifter, fortællinger og forslag til aktiviteter.
Desuden fortæller bogen om livets højtider med familie, navne, dåbsdag, mors og fars dag, bryllupsdage, familietræf og sorgens dage. Den giver inspiration til familielivets rytme med hverdag, arbejde og søndag, måltid og aftensang. Desuden forbinder den livets grænser som dåb, første skoledag, veje til voksenliv, konfirmation, 18-års fødselsdag, studenterfest og svendegilde, bryllup, sorg hvor der ikke sendes blomster – skilsmisse, dumpede eksaminer osv., jubilæer, pension, begravelser, kriser og katastrofer.
Centralt i bogen står kristendommen. Mange begivenheder i Bibelen og i kirkens historie har givet anledning til festdage. Men også i vores andre festdage, som f.eks. 1. maj, midsommeraften og grundlovsdag, findes der en mening og et budskab.
Jo, bogen når langt omkring og kan umuligt gå i dybden med så store temaer, men er en let inspiration med mange billeder og mange små salmer og sange, der passer unikt til hvert tema. Billedmaterialet er flot, så bogen også er en nydelse for øjet. Forfatterne forstår virkelig at sætte en nutidig relevans ind over teksterne med valget af billeder – f.eks. med en positiv graviditetstest på … Maria bebudelsesdag!

En fin gavebog

Bag bogen står: Tine Årup Illum, sognepræst i Sdr. Bjert og forfatter til Den stille uge i kirken, Christel Eyermann, tidligere sognepræst og underviser på kirkefaglig videreuddannelse, Inge Lindhardt Mikkelsen, sognepræst i Åstrup-Vonsbæk, tidligere redaktør på Unitas og Aros Forlag, og højskolelærer og journalist Niels Roesgaard Mose, forlagsredaktør på Unitas Forlag.
Den flotte bog hjælper os med at genfinde sproget i vores kulturarv på en letfordøjelig aktuel måde. F.eks. er der hele vejen igennem bogen et „børnehjørne“, som forklarer, hvordan man kan pynte eller sætte ting i et hjørne af huset for at illustrere, hvor vi er i året, og give rum og billeder for de tidspunkter, hvor vi løber tør for ord.
En fin gavebog til festlige anledninger eller bare som opslagsbog for at give en trist hverdagsrutine nyt liv.
Bogen henvender sig til den moderne familie, hvor tiden er knap, men hvor man vil holde fast i, at et meningsfyldt liv er stort.

Tine Årup Illum, Christel Eyermann, Inge Lindhardt Mikkelsen og Niels Roesgaard Mose:
Tradition og liv
260 sider
298 kr.
Unitas