1.28 mill. til mission fra pinsefolket

Deltagerne på pinsekirkernes sommercamp i Mariager viste stor offervilje, da de valgte at støtte deres egen internationale hjælpeorganisation, IAS, med et rekordstort beløb til kirkebyggeri i Sudan og Kenya.Der rullede en bølge af jubel ind over deltagerne på sommerstævnet i Mariager i torsdags.

Daglig leder i International Aid Services,
Torben Madsen.

Campleder Peter Sørensen kunne fra platformen afsløre, at en missionsaften dagen før havde indbragt et rekordstort beløb i kollekten på 1.28 millioner kroner.
Med 2.862 deltagere på stævnet i år, bliver det omkring 450 kroner i gennemsnit fra hver deltager, men da mange af deltagerne var børn og unge, betyder det, at flere havde valgt at give meget større beløb.

Kirkebyggeri
i Sudan og Kenya

De indsamlede penge skal gå til kirkebyggeri i Sudan og Kenya.
Det er pinsekirkernes egen hjælpeorganisation IAS – International Aid Services – der er ansvarlig for projektet.
Egentlig havde daglig leder af IAS, Torben Madsen, kun præsenteret et behov på 300.000 kr. over for de fremmødte deltagere på stævnets missionsaften. 200.000 kr. til at færdiggøre et værksted hos Søren og Birgitte Pedersen, der er udsendt til Kenya fra Pinsekirken i Esbjerg. De har specialiseret sig i kirkebyggeri og har i en årrække primært bygget kirker i Kenya. Men det går nu så godt, at de har problemer med at følge efterspørgslen. Derfor har de behov for at få færdiggjort et værksted, som har været undervejs i flere år.
Da IAS har flere projekter i Sudan, er de blevet opmærksomme på et voksende problem i det sydlige Sudan, der overvejende er kristent. Området er meget sårbart og mærket af mange års krig. Mens araberne nu i stor skala er begyndt at bygge moskeer til muslimerne, sidder de kristne stadig under træer og holder møder. Derfor havde IAS valgt at lægge 100.000 kr. oveni til kirkebyggeri i Sudan, så de kristne kunne få deres værdighed tilbage.
Kirkerne skal produceres på værkstedet i Kenya og køres i lastbiler til det sydlige Sudan. En strækning på omkring 1500 km.

Kan nu bygge
over 80 kirker

Det indsamlede beløb skulle dog vise sig at blive næsten en million større. Det var derfor en meget begejstret leder af IAS, Torben Madsen, som Udfordringen mødte, efter at nyheden var blevet afsløret:
– Det er ufatteligt. Det er gået over al forventning. Vi havde først budgetteret med 300.000 kr., men vi har næsten fået en million ekstra. Det gør jo, at vi kan bygge rigtig mange kirker. Hvis en kirke koster 15.000, så bliver det over 80 kirker, og vi regner med, at hver kirke vil kunne rumme omkring 6-700 mennesker, så det kommer virkelig til at gøre en forskel, siger Torben Madsen og tilføjer:

Kirkerne vil blive transporteret på lastbiler fra værkstedet i Kenya til det sydlige Sudan. Der er omkring 1500 km.

– Lige så snart Søren og Birgittes værksted står færdigt, kan de gå i gang med at producere kirkerne. De bliver lavet på stålkonstruktioner med søjler, der bliver sat 1,5 meter ned i jorden. Derefter kommer der beton rundt om jernet og på gulvet. Kirken ligner på mange måder en råhal, hvor der kommer bølgebliktag på tagkonstruktionen. Væggene kommer til at stå åbne. Det er meningen at den enkelte kirke selv skal sørge for at fylde væggene ud efterhånden, men der er gjort klar til vinduer og døre. De kan bruge bambus, græs eller samle penge ind til mursten.
Birgitte og Søren arbejder med lokale folk. De har fire eller fem teams med håndværkere. Selve produktionen foregår i fabrikshallen, og så har de teams, der kører ud og sætter kirkerne op. Et team sætter søjlerne op og kører videre. Andre bliver tilbage og sætter tag på. På den måde får de bygget fire til fem kirker om ugen. Indtil nu har de bygget over 1.000 kirker i Kenya på den måde.

Hvornår regner I med at
bygningerne bliver synlige?

– Vi arbejder med en femårs plan. Det kommer til at tage noget tid at få værkstedet færdigt. Vi skal også i gang med at kontakte kirkerne i området fra de forskellige kirkesamfund og spørge, om de er interesseret i en kirkebygning. Vi bygger ikke kun for pinsekirker, men for dem, som er der. I sådan et land er der virkelig brug for at alle kræfter sættes ind.
Andre organisationer har også vist interesse for deres kirkebyggeri. Billy Grahams nødhjælpsorganisation ”Samaritan´s purse” har henvendt sig til Søren og Birgitte og sagt, at de allerede nu har pengene klar til 100 kirker. Derfor er det vigtigt, at værkstedet bliver bygget færdigt.


Artiklen fortsætter efter annoncen: