Stereotyp barnemad

Katolsk Forlag, der har mange solide udgivelser bag sig, har udgivet børnebogen Englenes Dronning. På bogens bagside kan man læse, at der er tale om en „dramatisk historie fra Sveriges middelalder om drengen Matthias, der oplever at blive besat af en ond ånd, men møder den hellige Birgitta af Vadstena og bliver befriet“.Et spændende plot, men desværre formidlet på en kedelig og stereotyp måde. Forfatteren har utvivlsomt fromme og gode hensigter, men jeg gad godt se de moderne børn, der når længere end til de første kapitler. For de børn, der ikke er fortrolige med katolsk fromhedsliv, vil den formodentlig virke nærmest uforståelig.
Under eksorcismen af drengen Matthias står adskillige afsnit på latin … hvor mange børn (og voksne?) forstår så lige det i 2007? Er det for at peppe teksten op med Harry Potter magi?
Nogle afsnit er skrevet med rødt, uden at det fremgår hvorfor. Virker mere popsmart end gennemtænkt, det samme gør illustrationerne.
Hvorvidt drengen Matthias er den egentlige hovedperson, eller „englenes dronning“ (jomfru Maria) eller Birgitta af Vadstena, kan diskuteres. Skildringen af Birgitta og hendes datter Katarina bringer den sukkersøde opbyggelige børnebogslitteratur, som vi mødte den i 50’erne, i erindring, hvilket er en skam: De fortjener begge bedre.
I romanens efterord, omhandlende „Den hellige Birgittas Liv“, står der om Birgitta og hendes mand Ulf, at „de første par år af ægteskabet var der ikke seksuelt samkvem mellem dem“. Det lyder mere som en klinisk lægejournal end som en børnebog.
Tendenslitteratur er sjældent spændende, endsige kunst, ej heller når det skrives for børn. Englenes Dronning vil ikke kunne holde børnene – heller ikke de katolske – væk fra computeren, endsige være et argument for overhovedet at beskæftige sig med litteratur.
Giv i stedet dit barn „Narnia“ eller et bind af Andersens eventyr, eller måske bare en af de mange gode børnebibler på markedet. Hvad er mere spændende?

Lissie Lundh:
Englenes Dronning
En historie om drengen Mathias og den hellige Birgitta
113 sider
130 kr.
Katolsk Forlag