Tyrkiske kristne anklaget for at skade islam

Sagen mod de to kristne tyrkere, Turan Topal og Hakan Tastan, vækker opsigt langt uden for Tyrkiet. De to er tiltalt ifølge en lov, som EU har bedt Tyrkiet om at afskaffe.TYRKIET – De to tyrkiske kristne, Hakan Tastan og Turan Topal er blevet tiltalt for at ville skade Tyrkiet og islam. Sagen vækker opsigt helt op på højeste plan. Statsanklageren er gået ind i sagen og kræver de to frifundet.

De to tyrkiske kristne Turan Topal og Hakan Tastan er beskyldt for at have forbandet Tyrkiet og islam og tvunget nogle muslimer til at konvertere til kristendommen.

To tyrkere står anklaget for at bryde den tyrkiske lov, som forbyder at ”fornærme” eller ”håne” Tyrkiet og islam.
Sagen ville nok heller ikke have vakt så meget opsigt, hvis ikke denne paragraf var brugt mod to kristne Hakan Tastan og Turan Topal.

Tidligere muslimer

De to tidligere muslimer, som konverterede til kristendommen for mere end ti år siden, blev i oktober sidste år tilbageholdt af politiet i to dage på grund af klager fra tre unge mænd, som beskyldte dem for at have forbandet Tyrkiet og islam og forsøgt at tvinge dem til at konvertere til kristendommen og lade sig døbe.
De syv anklagere, som fører sagen, ledes af Kemal Kerincsiz, en ultranationalistisk anklager, som er kendt for at anlægge mange sager mod tyrkiske intellektuelle for påståede fornærmelser mod ”tyrkiskheden”.

Ingen beviser

Men statsadvokat Ahmet Demirhuyuk sagde ved det seneste retsmøde den 18. juli, at der ikke er “et eneste konkret, troværdigt bevis” til at understøtte anklagerne mod Tastan og Topal.
– Alle har ifølge Tyrkiets konstitution og love ret til at sprede og leve den tro ud, som man har valgt.

Ankara frygter EU

Denne melding kan ifølge Nyhedsbureauet Compass Direct skyldes, at regeringen i Ankara følger retssagen meget nøje.
Ved et tidligere retsmøde rapporterede den nationalistiske avis Yeni Cag fra retssagen i Silivri med overskriften “Retssagen, som skræmmer justitsministeriet”. Her blev det oplyst, at den tyrkiske regering havde advaret domstolen i Silivri om, at nyheder om retssagen i den internationale presse kunne få EU til at ”drage os til ansvar”.
EU har forlangt, at Tyrkiet enten skrotter eller ændrer den restriktive lov, så de europæiske standarder for ytringsfrihed bliver overholdt.
Det forventes, at den endelige dom i sagen falder ved det femte retsmøde, som er sat til d. 12. september.