Kollekt kan redde spedalske

Spedalskhed er ikke et overstået problem – tværtimod. På søndag samles ind til de ramte.Det starter med små hvide pletter på huden. Nerverne bliver lammet. Hænder og fødder deforme. Og hvis ikke der gribes ind i tide, falder fingrene og tæerne af – og hos nogle endda næsen.

Pigen Aarti måtte forlade skolen på grund af spedalskhed. I dag er hun helbredt og genoptrænet på Spedalskhedsmissionens hospital i Indien.

Spedalskhed er en grusom og invaliderende sygdom. I 2006 blev der opdaget 400.000 smittede verden over. 10 pct. af dem er børn. Og så er den halve million smittede fra sidste år ikke talt med. Og den halve million fra året før.
En af de smittede er den indiske pige Aarti på 11 år. Hun måtte forlade skolen, fordi hun ikke længere kunne holde på en blyant – følelsesløshed er tegn på fremskreden spedalskhed. Hun blev indlagt på Spedalskhedsmissionens hospital og blev opereret i venstre hånd og fod, så de ikke længere er deforme. Hun bliver nu genoptrænet og kan få en stor del af sin bevægelighed tilbage.

Flest spedalske i Indien

Verden står over for en epidemi, mange troede var overstået for længe siden. Men blot i Indien blev der sidste år opdaget over 200.000 nye tilfælde af spedalskhed.
I Indien og Bangladesh er 10 mio. mennesker ydermere ramt af voldsomme oversvømmelser. Tidligere erfaringer viser, at de spedalske står sidst i køen, når der uddeles nødhjælp.
Men på søndag d. 9. september kan alle danskere række de spedalske en hjælpende hånd. For da indsamles en kollekt i landets folkekirker til Spedalskhedsmissionen – et sundhedsarbejde der standser sygdommen og hjælper de invaliderede spedalske tilbage i samfundet.
– Vores vision er en verden uden spedalskhed, siger Spedalskhedsmissionens administrator Klaus Leonhardt. – Vi vil vise næstekærlighed over for mennesker, som er ramt af spedalskhed ved at afhjælpe både de fysiske, sociale og åndelige behov.
Udf.