Forfulgt kristen sangerinde får asyl i Danmark

Helen Berhane sad i fængsel i Eritrea, fordi hun var aktiv kristen. Nu – et år efter fængsel, tortur og en flugt til nabolandet Sudan – har hun og hendes datter fået bevilliget asyl i Danmark.For et år siden sad hun i fængsel for sin kristne tro i Eritrea. Nu er gospelsangeren Helen Berhane og hendes datter Eva blevet bevilliget asyl i Danmark.Fredag den 19. oktober ankom Helen Berhane og hendes datter Eva til Københavnefter at have holdt sig skjult i næsten et år. Oprindelig kommer hun fra Eritrea, hvor hun var kendt som en kristen gospelsanger. Men siden 2002 har de kristne i landet oplevet en stigende forfølgelse. Noget, der kom helt ind på livet af Helen Berhane.
Hun lider stadig efter de kvæstelser, der blev påført hendes ben under fængselsopholdet, og hun er i dag ude af stand til at gå uden hjælp fra andre.

Voldsom tortur

Under sit fængselsophold blev Helen Berhane i lange perioder holdt i isolation, mest i metalcontainere og underjordiske celler i den berygtede Mai Serwa Military Camp, fortæller Åbne Døre i en pressemeddelelse.
Under fængselsopholdet blev hun udsat for voldsom tortur. I et tilfælde blev hun slået så voldsomt af en fængselsbetjent, at man ikke regnede med, at hun ville overleve.
Til sidst blev hun bragt til et hospital i hovedstaden Asmara for at blive behandlet. Ikke længe efter – i november 2006 – blev hun løsladt. Hendes kvæstelser skabte stor bekymring blandt hendes venner og familie.

Skjulte sig i Sudan

Kort efter løsladelsen flygtede Helen Berhane til Sudan. Her boede hun i hovedstaden Khartoum, hvor hun holdt en lav profil og konstant flyttede fra hus til hus for at undgå en arrestation. Hun var i konstante smerter på grund af kvæstelserne i benene.
Forlydender om regeringens jagt på flygtninge fra Eritrea gjorde hende bange for at blive sendt tilbage til Eritrea.

Arbejdede for
at hjælpe unge

Fru Berhanes fængsling har fået massiv mediedækning. Hun var medlem af Rhema Pentecostal Church (Rhema Pinsekirke) og var engageret i et arbejde for at hjælpe unge, da hun blev arresteret.
– Hendes asyl i Danmark kommer som en stor lettelse, skriver Åbne Døre. Organisationen arbejder målrettet på at hjælpe kristne, der er forfulgt for deres tro, og Eritrea er ifølge Åbne Døre et af de lande, hvor forfølgelserne de senere år er taget til.

2.000 kristne i fængsel

Organisationen anslår, at mindst 2.000 andre kristne sidder i fængsel som resultat af den klapjagt på kristne kirker i Asmara, der begyndte i 2002. Tusinder af eritreanere står over for meget vanskelige omstændigheder i dette østafrikanske land.
Michael Bobjerg