Rita laver 24-timers børnekanal på arabisk

Muslimske børn er vilde med kristne
børne-programmer på satellit-tvFra 10. december kan arabiske børn se en kristen børnekanal 24 timer i døgnet!Det er den fælles kristne tv-kanal Sat7, der står bag. Siden 1996 har Sat7 sendt til de kristne mindretal i Mellemøsten. Men millioner af muslimer ser også programmerne i hemmelighed.
Det begyndte med to timer om dagen og voksede indtil 24 timer. For et halvt år siden oprettede Sat7 en ekstra kanal på persisk (farsi) og tyrkisk, som nu også sender 24 timer i døgnet. Og nu kommer den tredje 24-timers kanal – for børn og unge!

Billigt at sende tv

– Hvordan kan det lade sig gøre? Er det ikke meget dyrt at sende så meget tv?
– Det er dyrt at producere tv, men det er blevet langt billigere at udsende over satellit, forklarer Kurt Johansen. Han er generalsekretær for Sat7 i Norden.
– I starten brugte vi 1/3 af vores penge på at udsende to timer. Men med digitalt satellit-tv koster 24 timer kun 1/10 af vores udgifter!
Derfor har vi fået råd til at sende meget mere.

Meget populære

De kristne børneprogrammer er utroligt populære i de arabiske lande, selv om de fleste seere er muslimer.
– Børneprogrammerne er noget af det, der bliver set mest. Der kommer utroligt mange breve.
Tidligere har vi sendt børneudsendelserne på den almindelige Sat7, men da der er 5 timers tidsforskel mellem seerne i Iran og Casa Blanca, kan det være svært for børnene at få mulighed for at se programmerne.
Derfor sender vi nu de samme fem timers børneprogrammer, som vi laver hver dag, igen og igen i løbet af de 24 timer. Så kan de arabiske børn se dem, når de har lyst.

Kanal uden vold

– Hvor mange kanaler findes der på arabisk?
– Der er 290 arabiske kanaler. Heraf er der seks kanaler for børn. Men desværre er de næsten alle sammen propaganda-kanaler, som ikke ser tingene fra begge sider, men bare påstår alt muligt. Andre kanaler er fyldt med vold.
På den måde er Sat7 specielt, fordi vi ikke viser vold. Og vi forsøger i stedet at forklare tingene og få børn til at have det godt med hinanden.
Hos Sat7 får børnene også mulighed for at lege reportere og selv lave programmer.

Laves i København

Det mest populære af børneprogrammerne – As Sanabel – laves faktisk i København!
Det sker i KKR/TVs studier, hvor der er opbygget en kulisse. En gang om måneden kommer de, der laver programmerne, til København fra Mellemøsten.
En af dem, der står bag programmerne, er Rita Mounayer.

Vil lære børn om
kærlighed og tilgivelse

Børneprogrammet As Sanabel (Hvedekornet) er det mest populære på Sat7. Det laves i København.

– Da jeg startede i tv, lovede jeg at give børnene det, jeg ikke selv fik som barn, siger Rita Mounayer.
Hun er nu programchef på Sat7 og en vigtig årsag til, at kanalen sender børne-tv.
Hendes dybe og inderlige ønske om at lave gode børneprogrammer kommer fra hendes egen traumatiske opvækst i Libanon i 1980’erne, med borgerkrig og uro.
– Mange gange kom jeg slet ikke i skole på grund af krigen. Jeg måtte ofte gemme mig i beskyttelsesrum på grund af bomber og kraftige rystelser i bygningerne. Udenfor beskyttelsesrummet blev mennesker dræbt, fortæller hun.
Rita hørte også lyde af krig og død, når hun var hjemme.
– For mig, min søster og nabobørnene var det ofte tv, der gav underholdning, så vi glemte krigen. Nogen gange så vi tv hele dagen. Når vi ikke havde elektricitet, lod vi tv’et køre på batterier, fortæller hun.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Drømmen om det gode

Ritas far købte også en video-afspiller, så de selv kunne vælge tegnefilm og andre film, der endte godt.
– Jeg prøvede hele tiden at finde en sikker verden. Og jeg tænkte, at måske kunne vi også en dag få lov at opleve alt det gode, som jeg så, børn kunne opleve, fortæller Rita.
Hun husker flere gode programmer, blandt andet en tegnefilm om Sandy Bell.
– Det var en fransk serie om en pige, der ikke havde nogen familie. Og ligesom jeg drømte hun om en bedre verden. Den serie elskede jeg virkelig højt!
Noget andet, som Rita holdt af, var en serie med sang og dans fra Egypten.
– Selv om den var produceret for muslimer i deres fastemåned, Ramadan, så var den virkelig godt lavet og noget, vi gerne ville se.

Det skal være spændende

Da Sat7 blev startet i 1996, fik Rita endelig mulighed for at lave spændende kristent tv for Mellemøstens børn.
– På grund af min egen dårlige opvækst ville jeg give børnene værdi, kærlighed og håb. Børneprogrammer skulle være spændende og gøre børnene trygge, når deres verden var utryg, fortæller Rita.
Programmet kom til at handle om en klovn, der ser på verden ligesom børnene og snakker om det, de oplever.
Sat-7 Kids findes på satellitten Hot Bird 6,13 grader Øst, 11,642 MHz, Horizontalt.
Af Isabella Nielsen
og Henri Nissen