Flere turister til Betlehem

ISRAEL – Der er fuldt booket til jul i Betlehem. Salget af souvenirs er skudt i vejret i november måned. Hamas er i Gaza, og folk er ikke bange for at komme til Betlehem, siger Johnny Canavati i Johnnys souvenirbutik i Betlehem.

Johnny Canavati har sin egen souvenirbutik i Betlehem. Han glæder sig over, at turisterne nu vender tilbage til Jesu fødeby.

Han peger ud gennem vinduet på sin store souvenirbutik og siger, at turistbusserne kører gennem Betlehems gader hele dagen. Og han mener desuden, at Betlehem blot får omkring 30 procent af alle de turister, som kommer til Jerusalem. Canavati mener, at de må helt tilbage til rekordåret 2000 for at finde så meget trafik som nu.
– Jeg må hele tiden sende bestillinger til værkstederne, som producerer souvenirs, siger Canavati.
– Vi fornemmer, at der er flere turister. Salget er gået op, og nu producerer vi julemotiver og krybber i træ. Jeg er lige nu på vej til Gravhaven i Jerusalem med en ekstra forsyning, fortæller hollænderen Peter ’t Lam, som har sit værksted på YMCA i Beit Sahour.
Han siger, at mange af arbejdspladserne i Betlehem er tilknyttet produktionen af figurer i oliventræ, men konkurrencen er meget hård. Det er mange familier, som arbejder med dette, og børnene lærer tidligt håndværket og tager det til sig.
Vidar Norberg