Gribende gospel

Det er julegavetid, og gospelglade danskere vil blive endnu gladere, hvis de bliver beriget med en af disse tre dvd’er.Men det er pga. musikken, ikke billederne. Så spændende er det nemlig heller ikke at se på Bill Gaithers Homecoming Friends, The Goodmans eller Chicago Mass Choir. En enkelt fordel er der dog ved at have Gaither-produktionen Amazing Grace på dvd: Man kan få engelske undertekster på, og det er nemmere at følge med i, hvad der bliver sagt, når man også kan læse det. En sådan mulighed er der ikke på de to andre dvd’er.

Amazing Gaither

Det er ret forbløffende, så meget der efterhånden er kommet fra Bill & Gloria Gaither; kun en brøkdel er blevet anmeldt her i avisen. På denne udgivelse synger – som der står på omslaget – „mere end 200 af gospelmusikkens fineste stemmer“ klassiske hymner, af hvilke en af de skønneste og berømteste har givet udgivelsen dens titel. Blandt de mange er der en i denne sammenhæng ny stemme, Brenda Lee, som mange formentlig stadig husker for hendes store jule-hit Rockin’ Around The Christmas Tree.
Det er en meget dejlig dvd at lytte til, og det, der hæver den op over alle andre udgivelser, jeg har hørt fra Gaither Gospel, er de sidste to sange: I Then Shall Live og The Lord’s Prayer. Gloria Gaither har i I Then Shall Live sat tekst til den kendte og smukke hymne fra Sibelius’ Finlandia, og den bliver af bl.a. Gaither Vocal Band sunget, så selv en kampesten må blive rørt. I Then Shall Live lægger perfekt op til The Lord’s Prayer, og den synges som det, den er: en bøn. Derefter er der noget så usædvanligt for en Homecoming som fuldstændig stilhed. –
Blandt dem, Gaither har produceret et Tribute-album for, er The Goodmans.

Gospelpionererne Goodmans

The Goodmans – eller The Happy Goodman Family, som de rettelig hedder – er et nyt og glædeligt bekendtskab. Dvd’en er en koncertoptagelse fra 1974, og det ses! Billedkvaliteten er ikke noget at prale af, og især kvinderne – som fx den kvindelige frontfigur, Vestal Goodman med hendes opsatte hår (se cover) – ligner væsner fra en helt anden tid (eller planet).
Goodmans regnes for pionerer inden for southern gospel, fordi de (efter sigende) var de første, der gjorde brug af instrumenter og musikalske ingredienser fra countrymusikken.
Det er en fornøjelse at lytte til gospel, som den lyder hos Goodmans, der havde deres storhedstid i 50’erne og 60’erne.
Updated bliver vi med den sidste dvd:

Chicago Mass Choir
for fuld udblæsning

Hele kirken røres, når Chicago Mass Choir folder sig ud. De ikke bare svinger, de røres også rimelig nemt til tårer. Og koret er stort, ikke bare i antal, men også i fylde.
Hvis man ikke er vant til at se et sort gospelkor synge så hengivent – og hvor mange danskere er egentlig det? – så er det en speciel oplevelse at se Chicago Mass Choir. Jeg fik ret hurtigt nok – det kan også blive for meget af det gode. Men så kan man glæde sig over og lade sig rive med af sangen og det, de synger.
NJV

Gaithers: Amazing Grace • 100 min. • 149,95 kr.
The Goodmans: Live in Texas • 84 min. • 199,95 kr.
Chicago Mass Choir: Just Having Church • 89 min.
199,95 kr.