200 til forbønsgudstjeneste for irakiske asylansøgere

Intet er sket, trods statsministerens løfter før valget…Mindst 200 mennesker deltog lørdag den 5. januar – Helligtrekongers aften – i en forbønsgudstjeneste i Hillerød Kirke.

TV2 Nyhederne filmer de ca. 100 deltagere som gik de 10 km. fra Sandholm til Hillerød Kirke. Lige så mange stødte til undervejs. Der blev der serveret en portion suppe, da de nu 200 kom til Præstevang Kirke, før de gik den sidste kilometer til Hillerød Kirke. (Foto: Bent Dahl)

Mange af deltagerne var forud gået ca. 10 km. fra Sandholm-lejren, hvor en stor del af de afviste irakiske asylansøgere bor.
12 præster i Hillerød Provsti stod bag forbønsgudstjenesten. De holdt en tilsvarende gudstjeneste for et år siden.
De tog initiativ til en ny i år, da der endnu ikke er kommet en løsning for de knap 500 afviste irakiske asylansøgere, der opholder sig i Danmark, selv om statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) den 23. oktober 2007 – dagen før han udskrev folketingsvalg – lovede en snarlig løsning.

Intet er sket!

– Men indtil nu er intet sket! De sidder der fortsat, irakerne, i lejrene og venter – fastlåst i meningsløs og destruktiv passivitet. De har brug for forbøn, trøst og støtte og ikke mindst en menneskelig asylpolitisk handling: Fremtid og håb for vores 472 irakiske asylansøgere: Midlertidig opholdstilladelse, arbejdstilladelse og mulighed for at bo udenfor asylcentrene,” udtalte præsterne bag forbønsgudstjenesten.
Der deltog mindst 200 mennesker i forbønsgudstjenesten i Hillerød Kirke, hvor der ikke var mange ledige stole, mens der blev læst evangelietekster om bl.a. Josef og Marias flugt til Egypten med det lille Jesus-barn.
Der blev bedt om fred og retfærdighed i Irak og den øvrige verden, om vilje og rummelighed til at huse flygtninge, der ”intet sted kan være uden risiko for liv og lemmer” og om at ”hjælpe enhver af os til at virke for medmenneskelighed og fred, hvor det er vort kald”.
Gudstjenesten blev tolket til arabisk, og en gruppe irakiske asylansøgere sang to sange – en arabisk og en assyrisk. Nogle af dem gik med i vandringen fra Sandholm til Hillerød, mens andre var kommet i bus fra Center Avnstrup ved Roskilde. Ikke kun kristne, men også muslimske asylansøgere sluttede sig til vandringen til Hillerød Kirke. Ligeledes var imam Abdul Wahid Petersen med på vandringen til kirken.
Ved afslutningen af forbønsgudstjenesten udtrykte sognepræst Thyge Enevoldsen håb om, at det ikke bliver nødvendigt at holde en ny forbønsgudstjeneste for irakerne om et år.