Danske missionærer tæt på volden i Kenya

De danske missionærpar Birgitte og Søren Pedersen og Alice og Iver Larsen holder sig inden døre i Eldoret, hvor 50 personer blev dræbt nytårsdag, da der blev sat ild til en kirke.To danske missionærpar i Kenya opfordrer til bøn for landet, der har været ramt af uroligheder i forbindelse med det seneste præsidentvalg i december.De seneste uger har man i medierne kunne følge de voldsomme uroligheder i Kenya, hvor folkegrupper kæmper mod hinanden i frustration over udfaldet af det nyligt afsluttede præsidentvalg.
To danske missionærpar, Alice og Iver Larsen og Birgitte og Søren Pedersen bor i et af brændpunkterne, i byen Eldoret ca. 300 kilometer nordvest for hovedstaden Nairobi. Her kulminerede optøjerne nytårsdag, hvor frustrerede demonstranter satte ild til en lokal pinsekirke, hvor 400 mennesker havde søgt tilflugt. Ifølge The Christian Post mistede over 50 personer livet.

Politisk stamme-uro

Uroen har ulmet i landet de senere uger op til valget den 27. december. Ifølge meningsmålinger ville valget mellem den siddende præsident Mwai Kibaki og oppositionslederen Raila Odinga blive meget tæt. Da de første 86 procent af stemmerne var optalt, stod oppositionen til at vinde, men da det endelige resultat blev offentliggjort, var Kibaki erklæret som vinder med 51,3 procent af stemmerne mod Odingas 48,7 procent, ifølge CNN.
Siden da har oppositionen anklaget regeringen for valgsvindel. Men avisen The Christian Post hæfter sig ved det faktum, at de to præsidentkandidater kommer fra to forskellige stammer, som en stærkt medvirkende årsag til, at demonstrationerne er brudt ud i voldelige optøjer.

Indstiller kirkebyggeri

– Situationen er ikke rar, siger Søren og Birgitte Pedersen, der oplever urolighederne i Kenya på tæt hold. Foto: cPress

I deres hus i Eldoret sidder Birgitte og Søren Pedersen med deres fire børn. Selv om de bor i en del af byen, som er mere rolig, holder de sig inden døre.
– Situationen er ikke rar. Vi har aldrig prøvet eller været vidner til noget lignende. Men vi har fået at vide af ambassaden, at vi bor et ret sikkert sted, og de mener ikke, at der er grund til, at vi flygter på nuværende tidspunkt, fortæller Birgitte Pedersen og forklarer, at det er områderne omkring byen Eldoret, der er hårdest ramt.
Familien, der er udsendt af Pinsekirken i Esbjerg, arbejder med kirkebyggeri. I Eldoret har de et værksted, hvor de laver bygningskonstruktioner til de over 100 kirker, de bygger årligt. Men urolighederne har gjort, at produktionen midlertidigt er indstillet.
– Vi har lukket alt arbejde. Men vi har så familien at tage os af, siger Birgitte Pedersen.

Svært at få forsyninger

– Mange uskyldige mennesker lider utrolig meget og har brug for vores forbøn, siger Ivar og Alice Larsen. Foto: cPress

Et andet sted i Eldoret bor Alice og Iver Larsen, der er udsendt af bibeloversætter-organisationen Wycliffe. De føler sig ikke truet, men holder sig også inden døre.
– Vores problem er, at det er meget vanskeligt at få forsyninger såsom mad, benzin og mobil-taletidskort, siger Iver Larsen. – Normalt er det bedst i en sådan situation at forholde sig i ro i hjemmet og vente, til stormen er drevet over.

Bed for Kenya

Iver Larsen betegner det som den værste krise i Kenyas historie.
– Mange uskyldige mennesker lider utrolig meget og har brug for vores forbøn. Vi forsøger at hjælpe dem, vi har kontakt med, men det er begrænset, hvad vi kan gøre, når det er svært at få forsyninger af nogen art, siger han.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Som 2. verdenskrig

Familien Pedersen forsøger også at hjælpe andre, trods de knappe ressourcer.
– Idag har vi købt ekstra ris og mel, så Søren også kunne køre ud til en kirke, hvor en gruppe sad helt uden mad, fortæller Birgitte Pedersen.
I sidste uge valgte de også at tage imod en familie, der søgte tilflugt.
– Deres hus stod for at blive brændt, men naboerne fortalte, at de kom fra en anden stamme, og så blev deres hus reddet. Det har været fantastisk at se, hvordan de har sat deres lid til Gud, at uanset hvad der skete, så ville han tage sig af dem.
Familien kom uden ejendele, og Søren og Birgitte måtte finde noget af deres eget tøj frem.
– Vi føler, det er næsten, som da jøderne måtte skjules under 2. verdenskrig, siger Birgitte.

Vil ikke tilgive

Torsdag i sidste uge vovede Søren Pedersen at tage endnu en tur i området for at se på ødelæggelserne og hjælpe, hvor han kunne.
– Jeg holdt et sted ved en vejspærring og talte lidt med nogle fra lokalbefolkningen. De fortalte, at på marken lige ved siden af var 8 blevet slået ihjel dagen forinden, fortæller Søren Pedersen.
– Alle var villige til at gå i krig afhængig af udviklingen, så jeg spurgte, om ikke de i stedet kunne tilgive hinanden, men det kunne de ikke, fortæller han.

Gud er vores værn

Tilbage i Eldoret har Familien Pedersen gjort, hvad de kunne for at sikre deres værdier og har forberedt sig på en eventuel brand.
– Vi har gjort, hvad vi kan, og så må vi stole på Gud, siger Birgitte Pedersen.
Hun glæder sig over, at de bor i et forholdsvis sikkert område, og at der er kommet ekstra specialtropper til byen.
– Men mest af alt er Gud vores værn, slutter Birgitte.
Man kan støtte ofrene for volden gennem Pinsekirkens Ydre Mission: Jyske bank reg. nr. 5095 konto nr. 1191415.


Artiklen fortsætter efter annoncen: