Der er brug for mange flere forskellige kirker
Danmark er velsignet med en masse folkekirker. Men i 16 af landets 98 kommuner er der slet ingen alternativer.Det er søndag morgen. Morgenkaffen stimulerer ikke. Morgenbrødet mætter ikke. Og morgenandagt bliver det ikke til meget af. Hvad gør man så? Går i kirke, naturligvis.
Nu er landet heldigvis oversået med folkekirker, så hver eneste by har en af slagsen. Men hvad, hvis man vil prøve noget andet end den lutherske højmesse? Hvor stort er udbuddet egentlig i de danske kommuner?
Det har Nyhedsbrevet Søndag Morgen undersøgt. Og gransket kommune efter kommune for at se, hvor bredt og varieret det åndelige ta selv-bord i virkeligheden er.
eneste kirke
Og her afsløres med det samme, at hvis man bor på en af de danske småøer, ja, så er Folkekirken eneste mulighed. Der er simpelthen ikke andre kirker i Fanø, Læsø, Samsø og Ærø kommuner. Vi skal til Langeland kommune for at finde tre andre kirker, og i Lolland kommune finder vi hele fem.
Hvad værre er, der er også en del fastlandskommuner, der er temmelig magre i udbuddet. Folkekirkens gudstjeneste er naturligvis udmærket, men det kunne være, at der var så mange forskellige mennesketyper og temperamenter i de pågældende kommuner, at udbuddet gerne måtte være en smule større. Således har hverken Brøndby, Dragør, Furesø, Gladsaxe, Halsnæs, Ishøj, Stevns, Struer, Syddjurs, Tårnby eller Vallensbæk kommer andre kirker end Folkekirken. Det er især i Hovedstadsområdet, de alternative kirker glimrer ved deres fravær.
Men hvordan ser det kristne vareudbud ud i de andre kommuner? Her er der en række kommuner, hvor der kun er et alternativ ved siden af Folkekirken: I Albertslund kan man komme i en LM Frimenighed, i Allerød i en Baptistkirke og i Assens har de en såkaldt Selvstændig Frikirke. Det samme gælder Favrskov, Glostrup, Gribskov og Nordfyn kommune. I Frederiksværk-Hundested og Lejre kan man besøge Missionsforbundet, i Hedensted og Odsherred Adventistkirken, i Høje Taastrup Baptistkirken, i Hørsholm Katolsk kirke, i Frederikssund en karismatisk frimenighed, i Middelfart Apostolsk Kirke, og i Rebild og Rødovre kommuner er Pinsekirken den eneste kirke ved siden af Folkekirken.
Til gengæld viser undersøgelsen fra Nyhedsbrevet Søndag Morgen, at flere kirker er overrepræsenteret i visse kommuner. I Aalborg kommune domineres det kolde bord af Baptistkirken, som har seks kirker. I Hjørring kommune er der hele syv baptistkirker. Og Københavns kommune rummer ikke overraskende – 23 Internationale kirker.
I de øvrige større danske byer er der kirker for næsten enhver smag men i de mellemstore og mindre byer er kun enkelte kirkesamfund uden for Folkekirken repræsenteret. I Egedal og Varde kommuner er der kun to Selvstændige Frikirker i hver.
katolske i øst
Går man op på regionsplan, ser man at visse kirkeretninger har haft succes i forskellige områder. Om det skyldes lokale vækkelser eller forskellige befolkningstyper skal være usagt. Men interessant er det, at Baptistkirken i Nordjylland har over dobbelt så mange kirker (21) som sine nærmeste konkurrenter (10). At Katolsk kirke har over halvdelen af sine kirker øst for Storebælt (31 ud af 50). Og at der er flest Selvstændige Frikirker i region Syddanmark (14) er de mere oprørske dernede? Mindre overraskende er det, at de fleste Internationale kirker ligger i Hovedstadsområdet (28 ud af 31). Her er ikke medtaget internationale gudstjenester i danske kirker.
Nyhedsbrevet Søndag Morgen er et nyt initiativ fra pressebureauet cPress for at skaffe oplysninger om tro, kristendom og kirke til den danske presse. Medier kan abonnere på nyhedsbrevet gratis, mens der søges abonnementer og sponsorater hos kristne medier, kirker, skoler, organisationer og virksomheder. Nyhedsbrevet udkommer mindst en gang om måneden.
Læs en fortegnelse over antal kirker uden for Folkekirken i hver kommune på hjemmesiden sondagmorgen.dk