Etta Cameron: – Troen på Gud holder mig oppe

Gospelsangeren Etta Cameron afslører årsagen til sin altid smittende glæde: Troen på Gud. Den har båret hende gennem seksuelt misbrug i
barndommen, voldelige ægtemænd
og en yderst stormfuld karriereSmil, glæde og en kvik bemærkning. Sådan kender vi Etta Cameron.

– Det har reddet mig, at jeg altid kan tale med Vorherre og altid ved, at han hører mig. Jeg beder til Vorherre, jeg stoler på Gud. Det er min styrke. Og Gud har altid hjulpet mig, siger Etta Cameron.

Hendes selvbiografi afslører en anden side af den populære gospelsanger: smerte, tårer og et liv, hvor det ene problem afløser det andet. Tævet af sin far og senere af sin mand. Misbrugt seksuelt som barn af farens ven. Fanget bag jerntæppet under den kolde krig af en østtysk spion…
Vil det da ingen ende tage?
Og hvordan kan hun være så glad?
– Min tro på Gud er grundpillen i mit liv. For mig er det en lige så naturlig ting som at drikke vand eller spise, skriver hun som konklusion på bogens 400 siders lidelseshistorie og succeskarriere.
Hverken op- eller nedture har kunnet rokke hende fra den tro, hun fik indplantet med modermælken som barn på Bahamas. En tro, hun bevarede, da familien flyttede til Miami i Florida, da moren døde og faren gik amok i bitterhed over datidens udbredte racisme. En tro, der stadig er levende, selv om hun har måttet tage sine livtag med kræftsygdommen.

Beder hver dag

”Hun gav smerten vinger” er biografiens meget rammende titel.
– Troen giver mig både styrke, kærlighed og overskud. Den har hjulpet mig ud af min sygdom, ud af mit livs værste trængsler og mareridt. Jeg har selv bedt til Gud hver eneste dag i mit liv. Det første jeg gør om morgenen er at falde på knæ. Og det er også det sidste, jeg gør om aftenen. Midt på dagen kan jeg finde på at sige: ”Gud hjælp mig, hjælp mig”, hvis jeg er bekymret eller nervøs. Jeg ved, Helligånden findes.
Hun uddyber over for Udfordringen:
– Det har reddet mig, at jeg altid kan tale med Vorherre og altid ved, at han hører mig. Jeg beder til Vorherre, jeg stoler på Gud. Det er min styrke. Og Gud har altid hjulpet mig.
– Jeg kommer fra en familie, som lægger det hele i Guds hænder. Jeg prøver også at sige det til mine børn. De har altid troet på Gud, ligesom jeg har gjort. Men jeg pådutter aldrig nogen noget. Jeg vil heller ikke prædike for nogen af mine venner eller mine elever på konservatoriet. Hvis man spørger mig, så vil jeg fortælle alt, hvad jeg ved. Og så vil jeg altid anbefale, at de beder til Vorherre!

Verdens bedste bog

Etta Cameron læser også meget i Bibelen.
– Min Bibel er det bedste, jeg har. Det er en meget hellig bog for mig, og – efter min mening – verdens mest spændende bog. Jeg er fortrolig med Bibelen, for jeg er vokset op med at gå til bibelklasse to gange om ugen. Derfor er Bibelen meget hellig for mig.
Derfor var hun begejstret da hun fik en ny oversættelse i hånden. Hun siger om Bibelen på Hverdagsdansk, som udkom i november sidste år:
– Da jeg læste uddraget af Bibelen på Hverdagsdansk, tænkte jeg: Jeg må have mere! Denne oversættelse er meget let at forstå.

Klart sprog

Bibelen på Hverdagsdansk har et meget klart sprog, der gør den forståelig – og det er jo det, en bibeloversættelse skal være!
Hun indrømmer, at hun er lidt gammeldags, når det gælder bibeloversættelser. Hun vil helst beholde den gode gamle bibel, men:
– Jeg har sammenlignet oversættelsen med min egen bibel, og jeg blev glad for det, jeg læste. For der er ikke lavet om på indholdet i Bibelen på Hverdagsdansk.
Og så er hun som kommunikator begejstret for stilen:
– Sproget gør den mere spændende at læse, især for børn og unge. Jeg er sikker på, at konfirmander og andre børn bedre kan forstå Bibelens fortællinger, når de læses op i et sprog, de kan forholde sig til. Og mange af os andre vil uden tvivl også få en større forståelse, også os, der kender Bibelen i forvejen.

Tilgivelsens
hemmelighed

Tro, bøn og bibellæsning – alle tre trækker tydelige spor i Etta Camerons liv. Men i hendes selvbiografi er der endnu en ting, som er overordentlig vigtig. Så vigtig, at hun slår det fast fra starten:
– Jeg har gennem hele mit liv løbende været nødt til at tilgive alle. For hvis jeg ikke tilgav, ville jeg stadig have det inden i mig selv. At tilgive er bedre og meget sundere end at holde fast i vreden. Vreden er tung – tilgivelsen er let og nært beslægtet med kærligheden.

Læs et stort interview med Etta Cameron på hjemmesiden www.udfordringen.dk og søg på ”etta”.


Artiklen fortsætter efter annoncen: