Joyce Meyer appellerer til kvinderne

Undervisningen er måske ikke så systematisk og metodisk, men til gengæld konkret, anvendelig – og ’kvindelig’.Joyce Meyer er den mest efterspurgte kvindelige prædikant for øjeblikket. Når hun underviser, er auditorierne i USA, Australien og endda Europa fyldt med tusindvis af lyttende kvinder og mænd.

Hvad er forklaringen?

På dansk er der indtil nu udkommet fire af hendes bøger. Den første, Afhængig af anerkendelse, kom for et år siden og handlede, som titlen antyder, om vores behov for at finde anerkendelse og bekræftelse blandt andre mennesker.
Før jul kom der igen ikke færre end tre bøger af hende fra forlaget Alstrup, som har specialiseret sig i store prædikantnavne som Billy Graham, Oral Roberts, Casey Treat, Benny Hinn, Joel Osteen, John Bevere, Ulf Ekmann, Watchmann Nee, m.fl.
De tre bøger var:
Sindets slagmark, som handler om den kamp om sindet, der foregår i og omkring os. Ud fra en åndelig forståelse vil hun lære os at reagere på en konstruktiv måde, når vi angribes i sindet, og at vinde kampen over svagheder, synd og falske opfattelser.
En kvinde med selvtillid, som mere specifikt handler om kvinders problemer med at bevare eller opbygge selvtillid. Mens mange kvinder oplever, at de hader sig selv, vil Joyce Meyer hjælpe dem til at blive ”den kvinde, som Gud ønsker, du skal være. Nemlig: tapper, modig, tillidsfuld, respekteret, beundret, æret, efterspurgt og mest af alt: elsket.”
Den tredie bog er romanen Mønten – som adskiller sig fra de andre ved at være en roman bygget over Joyce Meyers eget liv. Den er skrevet sammen med Deborah Bedford.
Historien foregår i St. Louis i 50’erne. Den handler om pigen Jenny (eller Joyce), som lever en skyggetilværelse med skam og skyld i sit liv. Hun er overbevist om, at: Det bliver aldrig anderledes!
Men en sommer finder hun en mønt, og gennem mange stærke oplevelser bliver hendes liv anderledes.

Ikke uden fejl

Mønten – Joyce Meyers selvbiografiske roman – blev anmeldt i Udfordringen i sidste uge.

Bøgerne er egentlig ikke specielt velskrevne. Fremstillingen af emnerne er heller ikke systematisk eller metodisk. Det er populært sagt et stort klædeskab med meget godt i. Det er ’integreret og kvindeligt’, og det er der heller ikke noget galt i, med mindre man forventer noget andet.
Det er dog forvirrende, at Joyce Meyer bruger Amplified Bible, som har masser af ekstra forklarende ord i parentes. Når disse vers fra en engelsk oversættelse så dernæst skal oversættes mere eller mindre ordret til dansk, bliver det ikke særlig læservenligt.
Forlaget udgiver mange værdifulde, karismatiske bøger, som fortjener at komme på dansk. Men de danske udgaver mangler nok ofte at blive helt omskrevet til dansk begrebsforståelse.
F.eks. oversættes det engelske succes ofte direkte med succes eller – endnu værre – fremgang (hvilket er blevet et teologisk belastet ord).
Så får man provokerende sætninger som ”at have succes som kristen”. På dansk leder succes tankerne hen på penge og berømmelse. Det ville give meget bedre mening at tale om ”at lykkes som kristen”. For det er jo det, hun mener.
Hvad er forklaringen så på, at bøgerne alligevel sælges og læses af så mange?
Det er der i hvert fald tre gode grunde til:

1. Joyce Meyer er
personlig og konkret

Joyce Meyer bruger i alle bøgerne – ligesom i sine foredrag – sin egen baggrund og sit eget liv til at forklare de kristne sandheder. Hun er ærlig om sine egne problemer med at leve, som hun gerne vil. Hun kalder en skovl for en skovl og tager gerne fat på helt konkrete problemer, som andre ikke vil eller tør snakke om.
Og hun er altid konkret. Når hun f.eks. skal forklare om passivitet, bruger hun sin mand Dave som eksempel. Vi får at vide, at han for nogle år siden ikke foretog sig ret meget andet end at gå på arbejde, spille golf og se fodbold. Joyce indrømmer, at hun på sin side var alt for aggressiv og ikke kunne underordne sig.
Men ved at anvende den kristne undervisning konkret i deres liv, kommer de ud af deres fastlåste roller, og Dave står nu for en stor del af hendes organisation.

2. Hun er rollemodel

Joyce Meyers liv taler til læserne/seerne. Mange kan identificere sig med hende. Specielt dem, der har det svært.
Selv var Joyce som barn og ung udsat for seksuelt misbrug af sin fordrukne far. Hun fik derfor selv en hård skal og opførte sig ikke særlig kristent, selv om hun senere blev kristen – og for øvrigt ledte sin egen far til omvendelse og tro.
Men fordi hun er så viljestærk, ville hun finde ud af, hvordan hun kunne overvinde problemer med synd såvel som psykiske og åndelige problemer. Og hun fandt virkelig en vej. Derfor er hun en troværdig rollemodel, som andre i en lignende situation ønsker at følge.

3. Hun udstråler
åndelig autoritet

Joyce Meyer taler ikke kun ud fra en teologisk uddannelse, men ud fra sit eget liv. Hun taler ud fra erfaring.
Hun har også en dyb stemme og kan slet ikke lade være med at formulere sig med overbevisning, når hun vandrer frem og tilbage med rolige skridt på scenen.
At hun har humor og selvironi, skader heller ikke.
Det fremgår af hendes undervisning, at hun lever et liv med bibelstudier, bøn og profetisk inspiration. Så hun udtaler sig med en vis apostolisk sikkerhed om det, hun er overbevist om er sandheden.


Artiklen fortsætter efter annoncen:En moderne dommer

Hvor forskellig er denne konkrete inspirerede undervisning ikke fra mange intelligente mænds teoretiske og abstrakte undervisning?
Der er ikke noget at sige til, at især kvinder, men også mange mænd, foretrækker at høre og læse, hvad Joyce Meyer har at sige. For det kan de bruge til noget.
I det gamle Israel havde man flere kvinder som ”dommere” og profeter – dvs. åndelige vejledere, som havde stor autoritet, fordi de formidlede Guds ord.
Noget tyder på, at Gud har oprejst Joyce Meyer til at være en af vor tids ”dommere”.

Joyce Meyer:
Afhængig af anerkendelse
228 kr.
Sindets slagmark • 198 kr.
En kvinde med selvtillid
228 kr.
Mønten • 228 kr.
Forlaget Alstrup